La Palma'nın lavları Atlas Okyanusu’na ulaştı

Turizm cenneti Kanarya Adaları’nın en büyük 5.adası olan La Palma’da bulunan Cumbre Vieja Yanardağı'nın aktif hale gelmesiyle püsküren lavlar 10 günün ardından Atlas Okyanusu’nun sularına dökülmeye başladı.

DÜNYA 29.09.2021, 12:02 29.09.2021, 12:10
La Palma'nın lavları Atlas Okyanusu’na ulaştı

La Palma’da Cumbre Vieja Yanardağı'ndan yansıyan görüntüler tüm dünya tarafından ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Son alınan bilgiye göre; elektrik direklerini devire devire ilerleyen ve sahil otoyolunu da geçen lavlar dün akşam Los Guirres plajına ulaşarak denizle buluştu.

“Zehirli gazlara dikkat”

Konunun uzmanları, 1100 santigrat derecenin üzerinde ısıya sahip olan lavların 20 santigrat derecedesindeki deniz suyuyla temas etmesiyle kimyasal bir reaksiyon yaratma riskinin bulunduğunu ve bu buluşmanın zehirli gazlara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca lavlara yaklaşılmaması tavsiyesinde de bulunuldu.

 Lavların denize ulaştığı bölgede bulunan plajı yok ederek ekolojik açıdan da olumsuz sonuçlar verebileceği belirtildi.

“Panik yapacak durum yok”

La Palma'da 1949 yılında aktif hale gelen San Juan ve 1971 yılında uyanan Teneguia yanardağlarındaki ancak lavların 2 ay sonra denize ulaşabildiği, şu ana kadar da Cumbre Vieja'dan çıkan yaklaşık 50 milyon metreküp lavın ise sadece 10 günde denize vardığı bildirildi.  

Kayıtlara göre; Teneguia'da tam 50 yıl önceki yanardağ patlamasında hayatını kaybeden tek kişinin gazdan zehirlenmediği de hatırlatıldı. Ayrıca bölgede küçük çaplı depremlerin yaşanabildiği, 28 Eylül tarihinde Richter ölçeğiyle şiddeti 2 ile 3 arasında olan tam 29 sarsıntının kayda geçtiği ifade edildi.

Bölgedeki yerel yetkililer yanardağdaki patlamaların seyrinin normal süreçte devam ettiğini, panik yapacak bir durumun olmadığı açıklamasını yaptı.

Cumbre Vieja'dan çıkan lavların La Palma Adası'nda 10 günden bu yana 24 kilometrelik uzunluğundaki işlek yolu kullanılmaz hale getirdiği ve 686 binayı küle çevirdiği bilgisi paylaşıldı.  

Yorumlar (0)