Kuzey Kore: Düşmanı tamamıyla yok edebiliriz!

Kuzey Kore resmi haber ajansı, ülkenin füze testi yaptığını ve büyük bir başarıyla sonuçlandığını duyurdu.

DÜNYA 01.11.2019, 10:23 01.11.2019, 10:27
Kuzey Kore: Düşmanı tamamıyla yok edebiliriz!

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı olan Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), "çoklu büyük roket rampaları"ndan yapılan testlerin başarıyla sonuçlandığını açıkladı. 2019 Ağustos ve Eylül aylarında da testleri yapılan roketlerin başarısı hakkında konuşan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, testlerin sonuçlarından çok memnun olduğunu ve silahı geliştiren bilim insanlarını tebrik ettiğini açıkladı.

KCNA, denemeler sonucunda çoklu roket rampasının "kesintisiz atış sistemi" sayesinde habersiz düşman hedeflerini "tamamıyla yok edebileceğinin" kanıtlandığını belirtti.

"Acınacak bir olay"

Japonya, Kuzey Kore'nin bu testlerine büyük tepki gösterdi. Japon Kabinesi Baş Sekreteri Yoshihide Suga, testlerin Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğini ve "acınacak" bir olay olduğunu söyledi. Suga, Japonya'nın resmi makamlar aracılığıyla da Kuzey Kore'ye tepkilerini ilettiğini belirtti.

ABD'den de tepkiler gecikmedi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Doğu Asya, Pasifik ve Uluslararası Sibergüvenlik Politikaları Alt Komitesi Başkanı Senatör Cory Gardner, Kuzey Kore'nin "gerginliği gittikçe artıran" bir politika izlediğini söyledi. Gardner, "Bu fırlatma testi ve Kuzey Kore'nin devam eden agresifliği, Trump hükümetinin maksimum baskı politikasına yeniden dönmesi gerektiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

"Asıl korkması gereken onlar"

Kuzey Kore'nin en yakın komşusu Güney Kore'den ise ilginç bir tepki geldi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Kuzey Kore'nin roket testinin "vahim bir tehdit olmadığını" söyledi. Chung, Güney Kore Parlamentosu'nun toplantısı esnasında konuşarak "Biz de, Kuzey Kore'den hiçbir eksiğimiz olmaksızın roket testleri yapıyoruz. Bizim roket savunma ve engelleme sistemlerimiz, onların sahip olduklarından çok daha iyi" ifadelerini kullanarak asıl korkması olanın Kuzey Kore olması gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore'nin roket testi, ABD ve Kuzey Kore arasında 5 Ekim'de İsveç'te alınan müzakerelerin ilk gününde yapılan testlerden bu yana bir ilk olarak öne çıkıyor. Testler, Kim Jong Un'un ABD'yle nükleersizleşme görüşmelerinin 2019 sonunda biteceğini hatırlatmasının altını çizer nitelikte.

KCNA, ABD Başkanı Donald Trump ve Kim Jong Un arasındaki "özel ilişkiye" rağmen Washington'da bulunan siyasilerin Kuzey Kore'ye yönelik "anlamsız" bir düşmanlık sergilediğini söylüyor.

Yorumlar (0)