Kuzey Kore'den Pompeo'ya: Saçmalama!

Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Çin ile ilgili açıklamalarına tepki göstererek "Saçmalama" dedi.

DÜNYA 04.06.2020, 14:31 04.06.2020, 14:40
Kuzey Kore'den Pompeo'ya: Saçmalama!

Amerika Birleşik Devletleri'nden Hong Kong konusunda Çin'e yönelik eleştirilere müdahil olan Kuzey Kore, Amerika'nın Hong Kong ya da insan hakları gibi konularda Çin'i eleştirme hakkının bulunmadığını ve eleştirme pozisyonunda olamayacağını kaydetti.

Channel News Asia'da yer alan habere göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un partisi olan İşçi Partisinden yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Çin Komünist Partisi'ni eleştiren açıklamalarını "saçmalık" olarak yorumladı.

İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer ülkelere karşı komplo üretme konusunda benzerinin bulunmadığı ve casusluk konusunda ABD ile kimsenin yarışamayacağı vurgulandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Hong Kong ya da insan hakları gibi mevzularda Çin'i eleştirme hakkının bulunmadığı ve ABD'nin eleştirmen pozisyonunda olamayacağı kaydedilen açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun güneşin nereden doğduğu ve battığı konusunda "son derece sahil ve oldukça bilgisiz" olduğunun altı çizildi.

Mike Pompeo ne demişti?

Pazar günü Fox News'a açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin Komünist Partisinin eylem ve faaliyetlerinin Batı demokrasileri ve Batı değerlerini yıkma niyeti taşıdığını savunmuş, bunun da Amerikalıları tehlikeye attığını iddia etmişti.

Çin Ulusal Meclis'te (Çin Ulusal Halk Kongresi) kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasası'na tepki gösteren Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ise bu yasa ile Çin yönetiminin Hong Kong'un 1984 yılında imzalanan Sino-İngiliz Ortak Deklarasyonu ile kazandığı idari özerklik hakkını ve özgürlüklerini tehlikeye attığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)