Küresel piyasalar gözünü Avrupa Merkez Bankası’na dikti 

ABD Bakanı Yellen’in faiz oranı açıklamalarından sonra yükselişe geçen Dolar ve Euro sebebiyle küresel piyasaların gözü, Avrupa Merkez Bankası’nda. 

DÜNYA 07.06.2021, 12:55 08.06.2021, 08:56
Küresel piyasalar gözünü Avrupa Merkez Bankası’na dikti 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hafta sonu yaptığı açıklamada, “daha yüksek faiz seviyesinin hem toplum hem de ABD Merkez Bankası açısından iyi olacağını” söylemişti. Yellen’in daha önce bu yönde yaptığı açıklama sonrasında Dolar ve Euro’da yükseliş görülmüştü. Açıklamaların ardından yükselişe geçen para birimleri, küresel piyasaların odağında.

New York borsasını karıştıran konuşma

Janet Yellen, cuma günü işlem saatleri içinde ABD’deki tarım dışı istihdam verilerine değinmiş ve beklentilerinin altında olduğunu; buna karşın iş gücü piyasasında pozitif seyrin devam ettiğini belirtmişti. Bu açıklamalardan sonra New York borsası adeta “karıştı”. 

ABD’deki tarım dışı istihdam verileri ise Mayıs 2021’de 559 bin iken işsizlik de yüzde 5,8’e düştü. Ortalama saatlik kazanç ise yüzde 0,5 oranında yükseldi. Bunun yanında Dow Jones, S&P ve Nasdaq endeksleri değer kazandı. 



Perşembe günü para politikası toplantısı var

Avrupa ve küresel piyasaların bu haftaki en önemli gündemi ise Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü yapacağı “para politikası toplantısı”. Banka’nın faizlerde değişik yapmaması fakat tahvil alımlarına ilişkin değişikliklere gitmesi bekleniyor. Toplantıdan çıkan sonuç, küresel piyasaların belirleyicisi olacak.

Almanya, İtalya ve Fransa borsalarında rekorlar kırıldı

Geçtiğimiz haftada Almanya, İtalya ve Fransa borsalarında rekorlar kırıldı. Almanya ve Fransa açısından alışkınlık haline gelen bu durum, İtalya için olağanüstü bir süreç oldu. Çünkü ülkede Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyeler görüldü.



Asya piyasaları karışık

Bugün sabah saatlerinden itibaren ise Asya piyasalarının karışık seyrettiği gözlemleniyor. Yellen’in açıklamalarının ardından altının ons fiyatı düşüşle başladı ve hala düşmeye devam ediyor. Şanghay bileşik endeksi ve Hang Seng endeksi değer kaybederken Kospi ve Nikkei endeksleri ile yükseldi. Açıklanan verilere göre Çin’deki Mayıs 2021 ihracatı beklentilerin altında kaldı ve ithalat ise yükseldi.

Borsa İstanbul’da pozitif seyir var

Borsa İstanbul BIST endeksinde cuma günü azalış ile piyasalar kapanırken bugün yükseliş görülüyor. Analistler, bu haftaki yurt içi borsasında perşembe yayınlanacak iş gücü istatistiklerinin ve cuma günü yayınlanacak sanayi üretimi oranlarının oynama sağlayacağını düşünüyor. 

Yorumlar (0)