Türkiye’den ABD’ye silah ihracatı yüzde 56 arttı 

Pandemi döneminde ABD’de artan silahlı çatışmalar sebebiyle Biden’ın bireysel silahlandırmayı kısıtlamasından çekinen siviller, silah ve mühimmat alımına öncelik verdi. Bu da Türk ekonomisine yaradı. Türkiye’den ABD’ye silah ihracatı yüzde 56 oranında arttı. 

EKONOMİ 07.06.2021, 13:36 08.06.2021, 08:56
Türkiye’den ABD’ye silah ihracatı yüzde 56 arttı 

Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Utku Aral, Türkiye’den ABD’ye yapılan silah ve mühimmat ihracatında Ocak-Nisan 2021 arasındaki verileri paylaştı. Aral, ABD’lilerin, bireysel silahlanmanın kısıtlanmasından önce silah ve mühimmat depoladıklarını ve bu durumun da en çok Türkiye’ye yaradığını belirtti. Aral: “Ülkemiz, ABD’ye, son 13 ayda yarı otomatik tabanca ve tüfek ile av tüfeği ihracatında yükselme yaşadı. Ocak-Nisan 2021 arasındaki silah ve mühimmat ihracatı 2020’nin aynı dönemine nazaran iki kat arttı.”



Pandemide dengeler değişti

Pandemi döneminde dünyanın tüm dengeleri değişti. Salgın döneminde insanlar başta canlarının derdine düşseler de küresel olarak yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlar ile işsizlikler, “güvenlik” kaygısının büyümesine ve insanların sabırsızlıkla etrafındakilere saldırmasına sebep oldu. Özellikle ABD’de bireysel silahlanması olan sivillerin kısıtlama dönemlerinde mağaza, market gibi alanlarda taşkınlık yarattıkları görüldü.

Çıkan tartışma ve taşkınlıklar sonucunda Biden hükümeti, bireysel silahlanmasının kısıtlandırılması konusunda tartışmalara başladı. Kısıtlamadan önce silah ve mühimmat satın almak isteyen siviller, ABD’nin ithalat oranlarını yükseltti. Ayrıca Senato ve Beyaz Saray’da demokratların oranının artması da karşıt görüşteki sivillerin silahlanmasını artıran bir diğer etken oldu.

Ocak-Nisan 2021 arasında Türk savunma ve havacılık sanayiinin ihracatı, 2020 senesinin aynı dönemine nazaran yüzde 47,7 oranında arttı ve 949 milyon 744 bin doları buldu. Dağılım verilerine göre ABD’ye yapılan ihracat, önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 56 arttı ve 386 milyon 113 bin dolara yükseldi.



Samsun Yurt Savunma, ihracatın büyük bölümünü karşılıyor

Samsun Yurt Savunma (SYS), “Canik” markası ile Türkiye’nin silah ve mühimmat ihracatının yüzde 75’ini karşılıyor. Canik, ABD’ye en çok silah ve mühimmat ihraç eden ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor. 

Utku Aral: “Dünyada 68 ülkeye yıllık 120 milyon dolarlık ihracat sağlıyoruz. Marka olarak en büyük ihracat pazarımız ise Amerika. Pandemi döneminde oluşan güvensizlik ortamı sebebiyle insanlar kendilerini, ailelerini ve evlerini daha çok korumaya başladı. Hatta güvenlikli bölgelere taşınma başladı. Ülkeler de sınırlarını daha çok koruma konusunda kararlı. Bu sebeple Türkiye’nin otomatik kule, insansız hava aracı, askeri araçlar gibi yatırımlara ağırlık vermesi oldukça mantıklı. Önümüzdeki sene özellikle savunma sanayi ürünlerimizle dünya genelinde ön plana çıkacağız.” 

Yorumlar (0)