Koronavirüs salgınında son durum: 9 milyar dolar bütçe ayrıldı, 81 ölü var!

Çin Maliye Bakanlığı, koronavirüsle mücadele için 9 milyar dolar bütçe ayrıldığını açıkladı. Salgında şu ana kadar 81 kişi ölürken Yeni Ay Yılı resmi tatili salgını önlemek amacıyla uzatıldı.

DÜNYA 27.01.2020, 13:06 27.01.2020, 16:24
Koronavirüs salgınında son durum: 9 milyar dolar bütçe ayrıldı, 81 ölü var!

Çin Başbakanı Li Keqiang, Pazartesi günü koronavirüs salgının başladığı Vuhan şehrini ziyaret etti. Salgınla mücadelenin Çin hükümeti tarafndan çok ciddiye alındığının açıklanmasının ardından Çin Maliye Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Komisyonu, virüsle mücadele için 60.33 milyar yuan (8.74 milyar dolar) ayrıldığını açıkladı.


Çin Başbakanı Keqiang, Vuhan'da

Hong Kong ve Makau girişleri kısıtladı

Ülkede 2 bin 744 onaylanmış koronavirüs vakasının olduğunun açıklanmasının ardından Hong Kong ve Makau Özerk Yönetim Bölgeleri, şehirleri anakara Çin'den gelecek yolcu ulaşımına kapattığını açıkladı. 8 koronavirüs vakası belirten Hong Kong, sadece Hong Kong vatandaşlarını şehre kabul edeceğini söylerken sadece 1 vakası olan Makau ise şehre girmek isteyenlerin "salgına yakalanmadığını kanıtlamak zorunda olduğunu" şart koştu.

Salgının hızlanmasından kısa bir süre sonra şehrin tecrit altına alındığını açıklayan Vuhan yönetimi, 11 milyon kişinin yaşadığı şehirdeki vize ve pasaport hizmetlerinin de perşeme gününe kadar durdurulduğunu duyurdu. Hastanelerin tamamen dolduğu şehirde sebze ve et ürünleri gibi temel gıda maddelerinin de bulunması zorlaştı. Başbakan Li, Vuhan'a ziyareti ardından şehre "bolca ürün sağlanacağını" ve fiyatların sabitleneceğini duyurdu.

Çin'in güneyinde yer alan Hainan adasındaki Haikou şehri ise Hubey eyaletinden gelen turistlerin 14 gün karantinada tutulacağını açıkladı. Şanghay şehri ise tüm iş yerlerinin 8 Şubat'a, tüm okulların ise 17 Şubat'a kadar kapalı olduğunu duyurdu. Bir dğer yandan Hubey eyaletinde salgından dolayı 76 kişinin öldüğü açıklanırken ülkenin kalanında ise 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Şu ana kadar Çin dışında koronavirüs kaynaklı bir ölüm vakası görülmedi.

Hong Kong'da karantina binasına bomba atıldı!

Mart 2019'dan beri protestolarla çalkalanan Hong Kong'da yaşanan son olay yürekleri ağza getirdi. Hong Kong'taki koronavirüs hastalarının ve müşahade altına alınanların karantinaya alınması planlanan ve yeni inşa edilen binaya bir eylem sırasında bomba isabet etti. Patlama sonucu kimse yaralanmasa da binada bulunan 20 kişinin hızla binadan tahliye edildiği ve güvenli bir yerde karantina altına alındığı açıklandı. Bombanın parçaları ise incelenmek üzere toplandı.

"Vuhanlı muhbirliği"ne para ödülü!

Kuzey Çin'de Zhengding isimli bir kasabanın yerel hükümet televizyonu, Vuhan eyaletinden gelen ve yetkililere giderek kendisini kayıt ettirmeyenleri ihbar edenlere bin yuan (145 dolar) verileceğini açıkladı. Sosyal medya platformu Weibo yüzerinden yapılan açıklamada 2 ihbar telefon numarası verilirken atılan adım Çinlilerin büyük kısmının beğenisini topladı.

Bir kullanıcı, "Eğer siz kendinizi bildirmezseniz başkalarını sizi bildirmekle suçlamayın. Yaşamak istiyoruz" diyerek alınan kararı savundu.

Vuhan Belediye Başkanı sorumluluk üstlenerek istifa sinyali verdi

Vuhan yerel hükümeti yetkililerinin başı Zhou Xianwang, Çin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada şehrin Komünist Parti Sekreteri Ma Guoqiang'la birlikte sorumluluğu üstlendiklerini söyledi ve istifa edebileceklerini açıkladı. Şehirdeki sağlık görevlileri, yetkilileri salgına karşı "çok yavaş adım atmakla" suçluyordu.

Doktorlar yetişkin bezi kullanıyor!

Amerikan Washington Post gazetesi, salgının yavaşlatılması ve hastaların iyileştirilmesi için yoğun mesai harcayan sağlık görevlilerinin tuvalete gitmek için bile vakitlerinin olmadığını, bunun için yetişkin bezleri kullanmaya başladıklarını yazdı.

Yeni Ay Yılı tatili salgını önlemek için uzatıldı

Çin hükümeti, 1 hafta süren Yeni Ay Yılı tatilini 2 Şubat'a kadar olmak üzere 3 gün daha uzattığını açıkladı. Hükümet, kararı salgınla mücadele için aldığını belirtti. Yeni Ay Yılı, milyonlarca Çinli'nin ülke içi ve dışına yolculuk yaptığı bir tatil. Tatil için yapılacak yolculukların salgını daha hızlı yayacağından endişelenilirken Çin hükümeti neredeyse tüm eyaletlerdeki resmi kutlamaları iptal etmişti ve vatandaşlarına tatilde yolculuk yapmamaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Virüs hangi ülkelere bulaştı?

Koronavirüs salgınının şu ana kadar 12 ülkeye bulaştığı tespit edildi. Bu ülkelerin ABD, Avustralya, Çin, Fransa, Japonya, Kamboçya, Kanada, Malezya, Nepal, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam olduğu biliniyor. Çin'deki 2 bin 744 vakaya ek olarak diğer 9 ülkede şu ana kadar 42 koronavirüs vakası görüldü.

Çin, SARS'tan alınan dersle daha şeffaf

Çin hükümeti, 2003 yılında başlayan ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgınında tercih ettiği gizlilik politikasının çok eleştirilmesinin ardından yeni koronavirüs salgını süresince küresel kamuoyunu daya yoğun şekilde bilgilendiriyor. Yeni koronavirüs hakkında henüz büyük miktarda bilgi sahibi olunmasa da virüsün zatürreye yol açabildiği biliniyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Bakanı Ma Xiaowei, Pazar günü yaptığ açıklamada virüsün 1 ila 14 günlük bir kuluçka dönemi olduğunu ve SARS'ın aksine kuluçka süresince de bulaşıcı olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçtiğimiz hafta yaptığı incelemenin ardından salgının uluslararası bir sağlık krizi olmadığı yönünde karar almış ancak salgının başta Çin olmak üzere tüm dünyaya büyük tehdit oluşturduğunu açıklamıştı. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in başkenti Pekin'e giderek yetkililer ve sağlık uzmanlarıyla bir araya gelecek.

Yorumlar (0)