Komutanın "uyuşturucu baronu" taziyesi kriz çıkardı

Kolombiyalı komutanın, uyuşturucu baronu Escobar'ın ölen tetikçisi için taziyede bulunması krize neden oldu.

DÜNYA 07.02.2020, 08:46
Komutanın "uyuşturucu baronu" taziyesi kriz çıkardı

Kolombiya Kara Kuvvetleri Komutanı Eduardo Enrique Zapateiro, bir dönem Kolombiya'yı kana bulayan uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın baş tetikçisi Jhon Jairo Velasquez'in ölümü üzerine taziyede bulundu. Taziye, sosyal medyada büyük tepkiye sebep oldu.

Kolombiya'yı 1980 ve 1990'lı yıllarda derinden sarsan kartel savaşlarında en az 3 bin kişinin öldürülmesinden sorumlu uyuşturucu baronu Escobar için tetikçilik yapan ve bizzat 250 kişiyi öldürdüğünü itiraf eden Popeye lakaplı Jhon Jairo Velasquez, yemek borusu kanseri sebebiyle tedavi gördüğü başkent Bogota’daki bir hastanede yaşamını yitirdi.

Kolombiya basınına göre bir etkinliğin ardından gazetecilere açıklama yapan Kolombiya Kara Kuvvetleri Komutanı Eduardo Enrique Zapateiro'ya, uzun yıllar kaldığı cezaevinden şartlı tahliye edilen ve 2018 yılında yeniden tutuklanan baş tetikçi Jhon Jairo Velasquez'in ölümü soruldu.

"Öteki tarafa göçü karşısında üzgünüz"

Bunun üzerine, "Hepimiz insanız ve Kolombiyalıyız, Popeye’nin öteki tarafa göçü karşısında üzgünüz." diyen Kolombiya Kara Kuvvetleri Komutanı Eduardo Enrique Zapateiro, ayrıca Jhon Jairo Velasquez’in tetikçilik geçmişiyle Kolombiya'da halen kapanmayan uyuşturu yarasını açanlardan birisi olduğuna da işaret etti. Kolombiya Kara Kuvvetleri Komutanı Eduardo Enrique Zapateiro, sözlerinin sosyal medyada tepkiyle karşılanması üzerine yaptığı ikinci açıklamada, beyanatlarının, bir ölüm karşısında verilmiş insani bir karşılık olduğunu savundu.

Jhon Jairo Velasquez kimdir?

Kolombiya'da, bombalama, cinayet, adam kaçırma gibi yüzlerce suça karışmış ve uyuşturucu baronu Escobar'ın en yakın adamlarından olan Jhon Jairo Velasquez, 2014 yılında 30 yıllık cezasının 23'üncü yılında şartlı tahliye ile cezaevinden salıverilmişti.

Özgür kaldığı sürede ünlü bir sosyal medya kullanıcısı haline gelen Jhon Jairo Velasquez, devam eden yargılamalarla 2018 yılının Mayıs ayında yeniden hapse girmiş, 31 Aralık 2019 tarihinde sağlık durumunun ağırlaşması üzerine Bogota'daki Ulusal Kanser Enstitüsü Hastanesine kaldırılmıştı.

Yorumlar (0)