Komşunun mülteci politikası büyük tepki çekti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Yunanistan'ın mültecilere yönelik oluşturmayı planladığı yasanın, mültecilerin haklarını tehlikeye attığını söyledi.

DÜNYA 29.10.2019, 13:02
Komşunun mülteci politikası büyük tepki çekti

Yunanistan, bir milyondan fazla insanın Türkiye'den Avrupa'ya geçmesi yüzünden 2015'ten beri en büyük mülteci krizini yaşıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Yunanistan araştırmacı Eva Cosse, Reuters Haber Ajansı'na "Yasa teklifi, sayısı artan mültecilerin güvenliğe erişimini engellemek ve mültecileri sınırdışı etmek için oldukça bariz bir çaba" diyerek Yunanistan'ı eleştirdi.

Miçotakis, eski başbakan Çipras'ı suçluyor

Temmuz ayında iktidara gelen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in muhafazakar hükümeti, yasa teklifinin oldukça eskimiş ve uzun soluklu bir sürece sebep olan iltica sürecini modernize etmek ve reddedilmiş mültecilerin sınırdışı edilmesini kolaylaştırmak için olduğunu savunuyor.

Miçotakis hükümeti, bir önceki başbakan Aleksis Çipras'ın solcu hükümetini, mülteci konusunu çok kötü bir şekilde ele aldığını ve yüz binlerce insanı yetersiz mülteci kamplarına sığdırmaya çalışmakla suçluyor.

Yunanistan'în yasa teklifindeki sorunlar ne?

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yasa teklifinin mültecileri daha uzun süreler boyunca alıkoymak ve ebeveynsiz çocuklar gibi savunmasız kişiler için üretilmiş önemli koruyucu prosedürlerin ortadan kaldırılması gibi amaçlar için yapıldığını iddia ediyor.

Örgüt, yasa teklifinin adil bir iltica sürecine ve itiraz hakkına erişimi engelleyecek bazı noktalar içerdiğini de söylüyor. Örgütten yapılan açıklamada, "Yasa teklifi aynı zamanda mülteci kabulünü zorlaştıracak yeni kurallar, mültecilerin çalışmasına engel olacak öneriler, mültecilerin ailece göç etmesini engelleyecek yeni bir 'aile' tanımı ve işkenceden dolayı iltica edenlerin kabulünü güçleştirecek fikirler içeriyor" dendi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) de Ekim ayının başında Yunanistan'ın yasa teklifi hakkındaki endişelerini dile getirmişti.

Avrupa Komisyonu'na "Yunanistan'a baskı yapın" çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yunanistan'ın mülteci politikalarına finansal destek veren Avrupa Komisyonu'na, Yunan hükümetine yasa teklifinde gerekli değişikliklerin yapılması için baskı yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Eylül ayında Yunanistan'a 12 binden fazla mülteci gitti. Bu sayı, 3,5 yıl önce Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki mülteci anlaşması imzalandığından bu yana görülen en büyük mülteci sayısı.

Yorumlar (0)