Komşuda sular durulmadı: Valilik binası ateşe verildi!

Hükümet karşıtı yoğun protesto gösterilerinin devam ettiği Irak'ın Zikar kentinde protestocular tarafından valilik binası ateşe verildi. 

DÜNYA 25.11.2019, 11:11
Komşuda sular durulmadı: Valilik binası ateşe verildi!

Irak'ta hükümet karşıtı protesto gösterileri devam ediyor. 

Irak'ın güneyinde bulunan Zikar vilayetinde hükümet karşıtı protesto gerçekleştiren göstericiler, valilik binasını ateşe verdi.

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Irak'ın Zikar vilayetinde bulunan hükümet karşıtı gösterilerde bazı protestocular, valiliğin yeni binasına molotofkokteyli ile saldırdı. Protestocuların ateşe vermesi sonucu çıkan yangın nedeniyle alevler binayı sardı.

Yangın sebebiyle yeni valilik binasında hasar oluştu.

6 protestocu hayatını kaybetmişti

Irak'ın güneyinde bulunan Zikar vilayetinde geçen ay gerçekleştirilen protesto gösterilerinde, başta valilik binası olmak üzere birçok ilçede hükümet binaları ateşe verilmişti.

Basra ve Zikar vilayetlerinde gerçekleştirilen hükümet karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından 6 protestocu yaşamını yitirmiş, 158 kişi yaralanmıştı.

Uydu kanalları ile radyoların kapatılmasına karar verildi

Irak Ulusal İletişim ve Medya Komisyonu, "mesleki çalışma kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle 8 uydu kanalı ile 5 radyonun ofislerinin kapatılmasına yönelik karar aldı. Komisyon tarafından 5 uydu kanalına da uyarı gönderildi.

Komisyon Yönetim Kurulunun perşembe günü düzenlediği toplantıda, Suudi Arabistan merkezli El- Hades, Lübnan merkezli Anb ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden yayın yapan NRT Televizyonu, Dicle, Eş-Şarkiyye, El-Felluce, Er-Raşid ve Burası Bağdat televizyon kanallarına ait ofislerin 3 ay süreliğine kapatılmasına yönelik karar aldı. 

Komisyon, ABD merkezli "El-Hurra Irak" ve "Sava" radyoları ile yerel "Radyo en-Nas", "Bugün" ve "Nava" radyolarına ait ofislerin kapatılmasını da karar verdi. 

Karar "dikta davranışı" olarak değerlendirildi

Irak'ta Basın Özgürlüğünü Savunma Cemiyeti, komisyonun bu kararını "dikta davranışı" şeklinde değerlendirdi ve yapılanlardan büyük kaygı duyulduğunu ifade etti. 

Cemiyet tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kararların basın ve iletişimi garanti altına alan anayasa ve kanunlara aykırı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, Ulusal İletişim ve Medya Komisyonu üyelerinin bu basın kuruluşlarına yönelik keyfi davranışları nedeniyle sorgulanması çağrısı yapıldı. 

Cemiyet, bakanlar kurulundan bu kararların iptal edilmesini ve "ağızları susturan kararlar" çıkarılmasının sonlandırılmasını talep etti. 

300'den fazla kişi öldü

Irak’ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği üzerine başlayan protesto gösterileri adeta hükümeti düşürme eylemine evrildi. Protesto gösterilerini sona erdirmek için hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan eylemciler, protestolarını sürdürüyor. Ekim ayında Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki kentlerinde başlayan protesto gösterilerinde 330’dan fazla kişi yaşamını yitirdi.

OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) en büyük ikinci petrol üreticisi olan Irak, dünyadaki en büyük ham petrol rezervlerine sahip ülkelerden biri olarak kayıtlarda yer buluyor. 2018 yılında 100 milyar dolardan fazla petrol geliri elde edilmesine rağmen, Irak'taki yoksulluk ve işsizlik her geçen gün artıyor. Bunun yanı sıra alt yapısı neredeyse yok denecek kadar zayıf olan Irak'ta kamu hizmetleri yoksunluğu halkı kızdırıyor.

Yorumlar (0)