'Komşu'da dolar rekor kırdı

İran'da son dönemlerde yükselişi bir türlü durdurulamayan dolar kuru 33 bin tümeni de aşarak tarihi rekorunu egale etti.

DÜNYA 12.06.2022, 23:42 13.06.2022, 12:20
'Komşu'da dolar rekor kırdı

ABD'nin İran'la imzalanan nükleer sözleşmeden ayrılmasının akabinde ülkede tümenin dolar karşısındaki değer kaybı durdurulamıyor. Geçtiğimiz ocak ayında 13 bin 350 tümen dolaylarında işlem gören İran'ın para birimi, sene başından beri dolar karşısında yüzde 48'den fazla değer kaybetti. Ülkede bugün itibarıyla 1 ABD doları 33 bin 250 tümen dolaylarında işlem görürken, 1 avro ise 34 bin 770 tümene yükseldi. İran'da 1 TL ise bin 920 tümen ediyor.

Esnaf sokağa döküldü

Öte yandan, ülkede bir türlü önü alınamayan dolar kuru yükselişi sebebiyle başkent Tahran'daki bazı esnaflar dükkanlarını kapattı ve hükümet karşıtı protesto yaptı. Esnaf dolar kurundaki artışa tepki olarak, "Bizim problemlerimiz çözülmezse Tahran’da kıyamet kopar." sloganı attı.


(Arşiv)

"Her şey kontrol altında"

Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi ise İran'da yeterli miktarda döviz rezervi olduğunu ve problemin en kısa sürede giderileceğini kaydederek, "Merkez Bankası'ndaki döviz rezervleri sürekli olarak artıyor ve piyasanın gereksinimini karşılayacak miktarda dövize sahibiz. Yerel para birimimizi yukarı doğru çekeceğiz." diye konuştu. 

Yorumlar (0)