'Komşu' 70 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Bulgaristan'da dün istifasını duyuran Başbakan Kiril Petkov, Rusya'nın başkent Sofya’da görev icra eden 70 diplomatını ‘istenmeyen kişi' ilan ettiklerini ve sınır dışı edeceklerini bildirdi.

DÜNYA 28.06.2022, 20:25 29.06.2022, 09:27
'Komşu' 70 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Petkov, Parlamento'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “3 Temmuz'da 70 kapasiteli bir uçağın tamamen dolu bir şekilde Moskova'ya doğru sefere çıkmasını öngörüyoruz.” dedi.

Her biri yabancı çıkarların lehine görev yapan 70 diplomatı ülkelerine geri göndereceklerini dile getiren Petkov, “Bu şahısların büyük bir kısmı başka bilgi toplama servisleri çatısı altında görev yaparken, diplomatik zırhını yalnızca ‘paravan olarak’ kullanmıştır. Diğer ülkelerin hükümetlerinin bizim iç meselelerimize karışmaya girişimde bulunduklarında biz de onlara karşı tavrımızı açık ve net bir şekilde koyarız. Bu tavrımız Rus halkına karşı değildir.” dedi.


(Petkov)

İki ülke ilişkilerinde gerginlik

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın başından beri Rusya-Bulgaristan ilişkileri adeta donma noktasına gelmişti.

Rusya Büyükelçisi Eleonora Mitrofanova, Rus-Osmanlı savaşının sonu ve ülkenin bağımsızlığının 144'üncü yıl dönümünün büyük bir coşkuyla kutlandığı 3 Mart Ulusal Bayramı'nda, Bulgaristan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan egemenlik mücadelesini kendilerinin Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşa benzetmişti.

Akabinde Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rus Büyükelçi'ye istenmeyen kişi olarak ilan edilen bazı Rus diplomatların listesinin yazılı olduğu bir nota vermişti.

Rusya'nın Bulgaristan’da kuvvetli bir lobiye sahip olmasına karşın, Bulgaristan 2021 senesinden beri ülkede 'casusluk faaliyetlerinde bulundukları' gerekçesiyle 10’dan fazla Rus diplomatı ülkeden sınır dışı etmişti.

Başbakan Petkov, geçtiğimiz nisan ayında basın mensuplarına verdiği demeçte, Moskova’da Bulgaristanlı diplomatların sayısı 10’un altına inerken, Moskova’nın Bulgaristan'da minimum 114 diplomat bulundurduğunu ifade etmişti.

Bulgaristan medyası ise Rusya’nın büyükelçiliğinde görev yapan diplomat sayısının yüzde 50 oranında indirilmesi düşünülen bu hamlenin sonrasında Rusya-Bulgaristan ilişkilerin adeta felce uğramasının beklendiğini iddia etti.

Yorumlar (0)