KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar BM'ye rest çekti: Bizimle anlaşmak zorundalar!

Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile Köyü'ne ulaşımı kolaylaştırmak için yapılacak olan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin Birleşmiş Milletler Barış Gücü engeline takılması KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından eleştirildi. Konuya ilişkin sert bir açıklama yapan Tatar, BM'nin Güney Kıbrıs'tan çekindiğini ifade etti ve "Bizimle de anlaşmak zorundalar. Bu duruş insanlığa aykırıdır" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 20.08.2023, 16:36 20.08.2023, 16:47
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar BM'ye rest çekti: Bizimle anlaşmak zorundalar!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler (BM) kontrolü altında olan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yapılan yol genişletme çalışması gerginlik çıkmasına neden oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin KKTC'nin askeri bir proje yaptığı iddiası ile BM'ye çağrıda bulunması üzerine Türk askerleri ile BM askerleri de karşı karşıya geldi. BM Barış Gücü söz konusu yol yapımını engellemeye kalktı fakat KKTC yönetimi geri adım atmadı ve çalışmalara devam etti. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bölgede yaşanan son durumu CNN Türk ekranlarından açıkladı ve BM'ye resti çekti.

"Bu duruş insanlığa aykırıdır"

Konuya ilişkin açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, "Birleşmiş Milletler, Güney Kıbrıs'tan resmen çekiniyor. Bizimle de anlaşmak zorundalar. Bu duruş insanlığa aykırıdır. Herkesi buradan sağ duyuya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Askeri bir amacımız yok!"

Hafta sonu dolayısı ile çalışmanın yavaşlatıldığını ifade eden Tatar, "Bu oldukça insani bir hareket. Bu durumun uzlaşı yolu ile çözülmesi temennimiz. Söz konusu yolun açılması gerekiyor. Burada herhangi bir askeri bir amacımız yok. Halkımızdan bu durum hakkında çok fazla şikayet geliyordu. Orası özel bir köy. Biz oradaki tüm haklarımızı terk etmek zorunda değiliz. Biz orayı yine umduğumuz gibi yapacağız ve egemenliğimizi koruyacağız. İnşallah sorunun sağ duyulu bir şekilde çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Bizim kimsenin toprağında asla gözümüz yok" şeklinde konuştu.

"Bizi muhatap kabul etmiyorlar"

BM'nin konuya yaklaşımına tepki gösteren Ersin Tatar, "Bizi tam bir muhatap kabul etmiyorlar. Oysa Güney Kıbrıs'ı kendilerine muhatap kabul ediyorlar. Onlar bu yolun yapılmasını istemiyor. Bahsi geçen yolun neden yapıldığı, neyin ne olduğu ise çok iyi bir şekilde öğrenildi. Sorunların önümüzdeki birkaç gün içinde sulh ile çözülmesi temennimizdir" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)