Keşmir kararı Adalet Divanı'na taşınacak

İslamabad yönetimi, Hindistan'ın Keşmir kararını Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) götürmeye karar verdi.

DÜNYA 21.08.2019, 09:14 21.08.2019, 14:38
Keşmir kararı Adalet Divanı'na taşınacak

Pakistan hükümeti, Hindistan'ın Cammu Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa maddesini iptal kararını, Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) taşıyacak.

Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı teknik ve hukuki yönlerini gözden geçirdikten sonra Hindistan'ın Cammu Keşmir'e yönelik kararını UAD'ye götüreceklerini bildirdi.

"Geri adım atmayacağız" 

Tüm hukuki seçenekleri gözden geçirdikten sonra bu kararı aldıklarına dikkat çeken Kureyşi, "Duruşumuz sağlam, açık ve ilkeli. Bundan geri adım atmayacağız." ifadelerini kullandı.

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos günü kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)