Keşmir'de cezaevleri doldu! Binlerce kişi gözaltında

Hindistan hükümetinin Cammu Keşmir'e özel statü tanıyan 370. maddeyi iptal etmesinin ardından 4 bin kişinin gözaltına alındığı ve cezaevlerinin dolduğu bildirildi.

DÜNYA 18.08.2019, 15:02 18.08.2019, 15:04
Keşmir'de cezaevleri doldu! Binlerce kişi gözaltında

Yeni Delhi yönetimi, 5 Ağustos günü Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdıktan sonra bölgeye çok sayıda asker yerleştirdi. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve isminin gizli tutulmasını isteyen bir sulh ceza hakimi, şimdiye kadar 4 bin kişinin tutuklandığını ve tutuklananların 'Kamu Güvenliği Yasası' adı altında 2 yıl hapiste tutulabileceğini kaydetti. 

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Keşmir'de cezaevleri doldu. Birçok kişi Keşmir'den kaçıyor." ifadelerine yer verildi. 

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos günü kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)