Kazakistan idam cezasını kaldırdı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev BM tarafından ölüm cezasının kaldırılmasını planlayan ve meclisten geçen protokole imza attı.

DÜNYA 02.01.2021, 13:01
Kazakistan idam cezasını kaldırdı

Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in görevi bırakarak koltuğunu Kasım Tokayev’e devretmesi sonrası ülkede radikal reform ve değişiklikler yapılmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in en fazla kişi hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasına ilişkin eleştirdiği Kazakistan’da bu algının ortadan kalkması amacıyla yeni bir adım daha atıldı.

Cumhurbaşkanı karara imzayı attı

Ülkenin Cumhurbaşkanı Tokayev, Birleşmiş Milletler’in ölüm cezasının kaldırılmasını planlayan Medeni ve Siyasi Haklara Dair Uluslararası Sözleşmeye Ek İkinci İhtiyari Protokolü’nün parlamentoda onay alması sonrası protokole imza attı.

Savaş durumu hariç kaldırıldı

Tokayev’in imzalamış olduğu protokolde ülkede savaş dışında idam cezası verilmeyecek ve ceza infazına dair yeni bir çalışma gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz Eylül’de Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, Birleşmiş Milletler’in protokolünü meclise sunmuştu ve protokol vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Eski Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2003 senesinde idam cezası infaz sürelerinin durdurulmasına ilişkin bir talimat vermişti ancak ülkenin anayasasından bu ceza kaldırılmamıştı.

Yorumlar (0)