Karakutuları vermeyen İran, ABD ve Fransa'dan yardım istedi!

İran, düşen uçağın karakutusundaki bilgilere erişebilmek için ABD ve Fransa'ya başvurdu.

DÜNYA 21.01.2020, 10:39
Karakutuları vermeyen İran, ABD ve Fransa'dan yardım istedi!

İran Sivil Havacılık Kurumu, 8 Ocak'ta başkent Tahran'da 2 füzeyle vurulmasının ardından düşen Ukrayna Havayolları uçağının karakutusundaki bilgilere erişebilmek için ABD ve Fransa'ya başvurulduğunu açıkladı. Kurum, iki ülkeden de henüz olumlu bir yanıt gelmediğini açıkladı.

Tahran kutuları vermek istemiyor

Olayda ölen 176 kişinin vatandaşı olduğu Kanada ve Ukrayna gibi ülkeler, İran'a uçuş bilgileri ve ses kayıtlarının ülke dışındaki uzmanlara gönderilmesi için çağrıda bulundu. Tahran yönetimi, bilgilerin başka ülkelere aktarılması konusunda oldukça çelişkili ifadeler kullanırken Kanada, uçuş bilgilerinin aktarılabileceği en iyi ülkenin Fransa olduğunu çünkü Fransa'nın karakutu bilgilerine erişme teknolojisine sahip birkaç ülkeden biri olduğunu açıkladı.

Kazada vatandaşı ölen ülkeler tazminat talebinde bulundu

İran vatandaşlığı olmasına rağmen başka ülkelerde çifte vatandaşlığa sahip olan ve düşen uçakta ölen kişilerin vatandaşı olduğu ülkeler, Tahran yönetiminden tazminat istiyor. İran'ın karakutuları başka bir ülkeye teslim etmekte yaşadığı tereddüt de bu ülkelerde büyük rahatsızlığa sebep oluyor.

İran Sivil Havacılık Kurumu, düşen uçakla ilgili yaynladığı ikinci raporunda Boeing 737 model uçakların karakutularını okuyacak teknolojiye sahip olmadığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)