Kadınlar hala stadyuma giremiyor!

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) İran'da kadınların stadyuma girişine izin verilmesi talebini kabul etmedi.

DÜNYA 08.08.2019, 16:41 08.08.2019, 16:44
Kadınlar hala stadyuma giremiyor!

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, başkent Tahran'daki Harezmi Üniversitesi'nde katıldığı bir etkinlikte konuşma yaptı. Muntazeri, yaptığı konuşmada, kadınların stadyuma giriş yasağına ilişkin eleştirileri yanıtladı.

Muntazeri, İran'da kadınlara uygulanan stadyuma giriş yasağının kaldırılmasını isteyen Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğine (FIFA) tepki gösterdi. Muntazeri, "FIFA, kadınların stadyuma girmelerine izin verilmemesi halinde resmen İran'ı uluslararası müsabakalardan mahrum edeceğini açıklıyor. Kadınların stadyuma girip girmemesi FIFA'yı neden ilgilendirir. Bu ısrarları hafife almayın." diye konuştu.

FIFA'nın ısrarlarını düşmanların ülkeye kültürel nüfuz çabaları olarak değerlendiren Muntazeri, "Elimizdeki kesin istihbarat, düşmanların çeşitli alanlarda ve çeşitli araçlarla gençlerimize, insanlarımıza, kızlarımıza ve erkek çocuklarımıza şiddetli şekilde saldırdığını gösteriyor." ifadesini kullandı.

"Hükümet, kadınların stadyumlarda bulunmasını istiyor"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Laya Cüneydi, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, hükümetin kadınların stadyumlara alınmasını desteklediğini ifade etmişti. Ruhani, "Hükümet, kadınların stadyumlarda bulunması konusunda hemfikir. Bu konuda hiçbir yasal engel bulunmuyor." demişti.

Cüneydi, kadınların stadyumlara girişine izin verilmesi için yasama, yürütme ve yargı organlarının koordinasyon halinde bir karara varması gerektiğini bildirmişti. 

Müsabakalardan men edilebilir

FIFA Başkanı Gianni Infantino, İran'ın en geç 15 Temmuz gününe kadar kadınların da stadyumlara girebilmesi için gerekli düzenlemeyi yapmasını istemişti. 

Infantino, "İran, kadınların müsabakaları stadyumlarda izlemesine izin vermeli çünkü FIFA tüzüklerinde belirtilen en temel ilkeler çerçevesinde bunu sağlama sorumluluğumuz var." ifadesini kullanmıştı.

Eylülde başlayacak 2022 FIFA Dünya Kupası elemelerine kadar kadınlara uygulanan stadyum yasağının kaldırılmaması durumunda, İran'ın FIFA tarafından müsabakalardan men edilebileceği belirtiliyor. 

Yorumlar (0)