Johnson'dan AB'ye taviz yok! Gerekirse ortak pazardan vazgeçilecek...

Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, Brexit sonrası 2020 sonuna kadar sürecek olan geçiş dönemi görüşmelerinde AB düzenlemelerini kabul etmeyecek.

DÜNYA 03.02.2020, 11:43
Johnson'dan AB'ye taviz yok! Gerekirse ortak pazardan vazgeçilecek...

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, 31 Ocak'ta gerçekleşen Brexit'in ardından Avrupa Birliği'yle (AB) yürütülecek ve 2020 sonuna kadar sürmesi planlanan geçiş sürecinde AB'ye taviz vermemek istiyor. Geçiş süreci boyunca, sürecin ardından iki taraf arasındaki ilişkiyi düzenleyecek bir anlaşma için iki taraf da yoğun çaba harcayacak.

2020 sonunda uzlaşı olmazsa Avustralya model alınacak

Başbakan Johnson'ın Pazartesi günü yapacağı konuşma öncesinde ofisinden yayımlanan açıklamada Johnson'ın "AB'nin rekabet politikaları, devlet yardımları, sosyal koruma, çevre politikaları veya herhangi bir konudaki kurallarını kabul ederek bir serbest ticaret anlaşması imzalamamıza gerek yok" diyeceği belirtildi. Başbakan'ın ayrıca eğer yapılacak anlaşmada AB'nin Kanada'yla yaptığı anlaşma gibi bir sonuca ulaşılmazsa, AB'yle yapılan ticaretin Çekilme Anlaşması'nda varılan ticaret uzlaşısı ile devam edeceğine dikkat çekeceği belirtildi. Johnson, böylelikle AB-Birleşik Krallık arası ticaretin AB-Avustralya ticaret anlaşmasıyla sağlanana benzeyeceğini söyleyecek.

Başbakan Boris Johnson, Kanada-AB arasındaki derin ve kapsamlı serbest ticaret anlaşması gibi bir anlaşmaya ulaşılamamasını "oldukça düşük bir ihtimal" olarak nitelese de her iki durumda da "Britanya'nın zenginleşeceğini" söyleyecek.

11 ay içinde anlaşamazlarsa DTÖ kuralları devreye girecek

Birleşik Krallık ve AB'nin resmi olarak gerçekleşen ayrılıktan sonra yeni bir ticaret anlaşmasına ulaşması için sadece 11 ayı var. İki taraf arasındaki görüşmeler, Mart ayında başlayacak. Eğer AB ve Birleşik Krallık bu süreç içerisinde bir anlaşmaya varamazsa aralarındaki ticaret, gümrük vergileri ve kotalar oluşmasına sebep olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacak. AB, Birleşik Krallık'ın AB içi ortak pazara erişiminin, Birlik kurallarına uygunluğuna göre belirleneceğini sık sık tekrar ediyor.

Kanada-AB ve Avustralya-AB ticareti nasıl işliyor?

Kanada-AB arasındaki ticaret anlaşması, ticareti yapılan ürünlerin %98'inde gümrük vergisinin kaldırılmasını sağlıyor. Böylelikle iki taraf da bir diğerinde ürün ticaretini çok daha kolay bir şekilde gerçekleştiriyor. Kanada ve AB, aynı zamanda birçok standart konusunda işbirliği yapıyor, böylelikle güvenlik ve kalite kontrole duyulan ihtiyaç düşerek ticareti hızlandırıyor.

Avustralya-AB arasındaki ticaret anlaşması ise DTÖ kurallarına göre yapılıyor ancak çeşitli ürünlerde özel kurallar devreye giriyor. Avustralya, şu anda da AB'yle daha gelişmiş bir ticaret anlaşması için pazarlıklarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)