Japonya ve Güney Kore arasındaki "ticaret savaşında" çözüm yok

Japon ve Güney Koreli yetkililer, ticaret krizini aşmak için bir araya geldi ancak yetkililere göre çözüm hemen gelmeyecek.

DÜNYA 16.12.2019, 11:41
Japonya ve Güney Kore arasındaki "ticaret savaşında" çözüm yok

Japonya ve Güney Kore, birbirlerine uyguladıkları ticari önlemlerin kaldırılması için görüşmelere başladı. Japonya, Temmuz ayında yarı iletken yapımında kullanılan 3 materyalin Güney Kore'ye satışını zorlaştıracak bir karar almıştı. Güney Kore ekonomisi, yarı iletkenlerin kullanıldığı teknoloji sektörüyle dünya ticaretinde önemli bir yere sahip.

II. Dünya Savaşı'nın önemli bir payı var

Japonya, Güney Kore'nin yarı iletken yapımında kullanılan materyaller üzerindeki kontrolünün eksikliğiniden şüphe duyduğunu, materyallerin Kuzey Kore'ye taşındığı endişesini yaşadığını açıklamıştı ancak iki ülke arasındaki ticari kriz, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sırasında Kore yarım adasında işlediği savaş suçlarının  yeniden gündeme gelmesiyle daha kötü bir hal almıştı.

İki ülkeden yetkililer bir araya geldi

Japonya Ticaret Bakanlığı'nın ticaret kontrol departmanı genel direktörü Yoichi Iida ve Güney Koreli mevkidaşı Lee Ho-Yeon, 3,5 yıl sonra ilk kez yetkili derecesinde gerçekleştirilen ikili görüşmelerde bir araya geldi. 
Görüşmede Japonya'nın Güney Kore'ye uyguladığı katı ticari kuralların kaldırılması ve Güney Kore'nin Japon hızlı ticaret ülkeleri listesinden çıkarılması konuşuldu. Güney Kore, Japonya'nın aldığı ticari önlemlere karşılık Japonya'nın imtiyazlı ticari ülkeler listesinden çıkarılmasıyla ve güvenlik işbirliğinin sonlandırılması tehdidiyle yanıt verdi.

"Hızlı bir çözüm" yerine "kapsamlı bir değerlendirme"

Japonya'nın Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, Pazartesi yaptığı açıklamada ticaret krizine "hızlı bir çözüm" geleceği beklentilerine karşı bir açıklama yaptı. Suga, "kapsamlı bir değerlendirme" yapılacağını söyleyerek çözümün zaman alabileceğini belirtti.

Japonya-Güney Kore ilişkileri neden gergin?

İki ülke arasındaki ilişkiler, Japonya'nın Kore yarımadasını 1910-1945 arasında kontrol ettiği süre boyunca yürüttüğü uygulamalar yüzünden oldukça bozuk. Japon şirketlerin Korelileri zorla çalıştırması ve Koreli kadınların Japon askerler için "konfor kadınları" (zorunlu askeri genelev çalışanları) olarak kullanılması, iki ülke arasındaki ilişkileri sıkıntıya sokan olayların başını çekiyor.


Güney Koreliler Japon mallarını boykot ediyor

Geçtiğimiz yıl bir Güney Kore mahkemesi, Japon şirketlerin Güney Kore'ye adadaki faaliyetlerinden dolayı tazminat ödemeleri gerektiğine hükmetmişti. Japonya da bunun üzerine Güney Kore'yle ticaretine yönelik çeşitli önlemler almıştı. Japonya, 1965 yılında Güney Kore'ye yüklü bir miktar tazminat ödemişti; Japonya, böylelikle sorunun çözüldüğünü iddia ediyor ancak Güney Kore mahkemesi 1965 yılında yapılan anlaşmanın ihlal edildiğini öne sürüyor.

Yorumlar (0)