İtalya'da seçimi sağ ittifak kazandı, AB liderleri sessizliğe gömüldü!

İtalya'da dün yapılan genel seçimlerde Giorgia Meloni'nin de üyesi olduğu sağ ittifak galip geldi. Aşırı sağcı Meloni'nin de yer aldığı sağ ittifakın seçim zaferi, AB liderlerini sessizliğe gömdü. Üst düzey AB liderleri sessizliğini korudu, Demokratlar Grubu Başkanı Iratxe Garcia Perez ise "Hem İtalya hem de Avrupa için oldukça karanlık bir gün." yorumunda bulundu.

DÜNYA 26.09.2022, 14:57 Hakan Öksüz
İtalya'da seçimi sağ ittifak kazandı, AB liderleri sessizliğe gömüldü!

İtalya'da genel seçimler için dün sandık başına giden halk, aşırı sağcı partinin de üyesi olduğu sağ ittifakı tercih etti. Giorgia Meloni'nin genel başkanı olduğu İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI), ittifakın en güçlü üyesi olarak iktidara geldi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkmasıyla tanınan aşırı sağcı Giorgia Meloni'nin göçmenlik karşıtı politik görüşleri, iplerin gerilmesine neden oldu.

Leyen'in konuşması tepki çekmişti!

İtalya'daki seçimlere ilişkin önceki hafta bir yorumda bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Eğer aşırı sağcı politikalar güç kazanırsa ve AB'nin işleyişinde güçlükler yaşanırsa çeşitli yöntemlerle müdahalede bulunabiliriz. Polonya ve Macaristan örnekleri, buna kanıt olarak gösterilebilir." demişti. Leyen'in bu açıklaması, İtalya'da sert tepkilere neden olmuştu. İtalyan siyasetçiler, Leyen'in bu ifadelerinin kabul edilemeyeceğini belirtmişti. 

AB liderlerinden henüz açıklama gelmedi

Ursula von der Leyen'in korktuğu senaryo gerçeğe dönüştü ve İtalya'da seçimin galibi sağ ittifak oldu. Önceki hafta yapılan açıklamaların ardından gözler, AB liderlerinin seçim sonuçlarına ilişkin tepkisine çevrildi. Seçimin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ursula von der Leyen'den herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti. Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de seçimle ilgili bir mesaj yayımlamadığı kaydedildi.  AB'nin bu üç lideri de kendi ülkelerindeki seçimleri kazanan Liz Truss, Emmanuel Macron ve Sergio Mattarella'yı kısa süre içinde tebrik etmişti.

Iratxe Garcia Perez: "Karanlık bir gün"

İtalya'daki seçim sonuçlarına AB'den cılız tepkiler geldi. Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinden olan Demokratlar Grubu Başkanı Iratxe Garcia Perez, İtalya'daki seçimin sonuçlarından memnun olmadıklarını bildiren bir Twitter paylaşımında bulundu. İtalya'nın post-faşizme doğru sürüklendiğini aktaran Perez, "Hem İtalya hem de Avrupa için oldukça karanlık bir gün. Muhalefetteki Partito Democratico'yu destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Katarina Barley: "Meloni, Trump'ı örnek alıyor"

AP Yeşiller Grubu Eş Başkanı Thomas Waitz, Meloni'nin seçim zaferi hakkında, "Kıtayı felakete sürükleyebilir." yorumunu yaptı. AP Başkan Yardımcısı Katarina Barley, "Meloni, eski ABD Başkanı Donald Trump ile Macaristan Başbakanı Victor Orban'ı örnek alıyor." dedi. Avrupa Halk Partisi (EPP) Lideri Manfred Weber ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Yorumlar (0)