İtalya'da koronavirüs soruşturması: Üst düzey yetkililer şüpheliler arasında

İtalya'da koronavirüs pandemisi döneminde hükümetin çalışmalarına yönelik inceleme tamamlandı. Soruşturmada, eski Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve eski Başbakan Giuseppe Conte şüpheliler içerisinde bulunuyor.

DÜNYA 02.03.2023, 08:52
İtalya'da koronavirüs soruşturması: Üst düzey yetkililer şüpheliler arasında

İtalya'da koronavirüs pandemisinin görülmeye ilk başlandığı Şubat-Mart 2020 tarihlerinde, zamanın hükümetinin salgın idaresinde ve sağladığı tedbirlere dair gerçekleştirilen detaylı incelemede sona gelindi.

İncelemede sona gelindi

Salgınının İtalya’da ilk belirlendiği zamanlarda özellikle Lombardiya Bölgesi içerisinde bulunan Bergamo vilayeti ve etrafında salgın önlemlerinin devreye sokulmasında geç kalındığı ve bu sebeple de can kayıplarının yükseldiğine dair iddiaların incelendiği soruşturma tamamlandı.

Bergamo Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gelen açıklamaya göre, salgın idaresinde herhangi bir kusur bulunup bulunmadığı ve üç senedir süregelen soruşturmanın sonlandığı belirtildi. Açıklamada, mevcut durumda incelemede sona gelindiğini, söz konusu çalışmanın bir iddianame olmadığına işaret edildi.

“Sıkı tedbirler uygulanmadı” suçlaması

İncelemede şüpheliler içerisinde, ISS Konseyi Başkanı Prof. Franco Locatelli, İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) Başkanı Prof. Silvio Brusaferro, mevcutta vazifesini devam ettiren Lombardiya Bölgesel Yönetim Başkanı Attilio Fontana, eski Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli ile dönemin Başbakanı Giuseppe Conte ve dönemin Sağlık Bakanı Roberto Speranza gibi üst düzey kişiler bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre, Bergamo civarındaki Seriana Vadisi bölgesinde görülen vakaların en yoğun olduğu tarihlerde sıkı önlemlerin getirilmesinin, Alzano'da bulunan hastanenin kapatılıp tekrar faaliyete sokulmasının ve ülkenin pandemiye karşı bir önlem planının bulunmamasının incelemenin omurgasını meydana getirdiğini aktardı.

Soruşturmada ismi bulunan kişilere, salgın idaresinde ağır kusur, birçok insanın yaşamını yitirmesine neden olması ve vazifesini kötüye kullanma gibi suçlamaların sağlanabileceğine yönelik tebligatların yollanmaya başlandığı ifade edildi.

Başbakan ve bakan olmaları nedeniyle Speranza ve Conte’nin tebligatlarının, söz konusu makamlarda çalışma sağlayanlar adına dosyalarla ilgilenen Bakanlar Mahkemesine sevk edildiği bildirildi.

Yorumlar (0)