İsrail Türkiye'ye sokulmaya başladı!

Türkiye'nin başta bulunduğu bölge olmak üzere dünyada dengeleri değiştiren hamleleri İsrail'i harekete geçirdi.

DÜNYA 22.05.2020, 09:28
İsrail Türkiye'ye sokulmaya başladı!

Türkiye'nin başta Doğu Akdeniz ve Orta Doğu olmak üzere denge değiştiren hamleleri İsrail'i harekete geçirdi. Türkiye'ye yakınlığını artırmak üzere büyükelçilik düzeyinde girişimlere başlayan İsrail, yeni tip koronavirüs (Covid-19) gündemini de kullanarak ilişkileri iyileştirmenin yollarını arıyor.

SM üzerinden Türkiye'ye sevgi mesajları

Sosyal medya üzerinden Türkiye'ye sevgi mesajları yollayan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Roey Gilad, bir haber sitesine "Türkiye ve İsrail'in İdlib ve Covid-19 dahil ortak çıkarları" başlıklı bir yazı yazdı.

Yazısında Suriye'nin İdlib kentinde şehit olan Mehmetçikleri hatırlatan Roey Gilad, şu ifadeleri kullandı:

"İdlib'deki savaş bazı önemli jeopolitik gerçekleri ortaya çıkardı. Bunlardan biri, İran'ın Suriye'deki mevcudiyetinin Türk çıkarlarına ters çalışıyor olmasıdır. İranlı milisler, başta Lübnan Hizbullah'ı olmak üzere, İdlib'de 50'den fazla Türk askerinin hayatını kaybettiği çatışmalarda baskın bir rol oynamıştı."

Türkiye ve İsrail arasındaki mevcut ilişkilerin durumunu "siyasi diyalog eksikliği" ve "megafon diplomasisinin fazlalığına" bağlayan Roey Gilad, ilişkiler normal düzeye gelirse bunun Suriye'de yansımaları olabileceği mesajı verdi.

İsrailli maslahatgüzar Roey Gilad'ın yazısı bir dizi gelişmenin son halkası sayılıyor.

Daha önceki adımlar

7 Mayıs'ta İsrail hükümeti resmi Twitter hesabından, "Türkiye ile diplomatik ilişkilerimizle gurur duyuyoruz. Bağlarımızın gelecekte daha da güçlenmesini umuyoruz. Bütün Türk takipçilerimize sevgilerimizi gönderiyoruz" mesajı yayınlamıştı.

12 Mayıs'ta ise Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'nın imzaladığı Türkiye karşıtı bildiriyi İsrail imzalamamıştı.

İsrail'den Türkiye yönelik gelen iyi niyet beyanlarının nereye evrileceği merak ediliyor.

Yorumlar (0)