İsrail siyasetinde kritik saatler başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yeni koalisyon hükümetini kurması için zamanı daralırken, siyaset sahnesine hakim olan sessizlik dikkat çekiyor.

DÜNYA 29.05.2019, 17:38 29.05.2019, 17:41
İsrail siyasetinde kritik saatler başladı

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yeni koalisyon hükümetini kurması için tanınan sürenin sona ermesine saatler kaldı. İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman, hükümetin kurulması noktasında kilit bir role sahip. Liberman, koalisyonda yer almak için öne sürdüğü zorunlu askerlik yasa tasarısı şartında geri adım atmıyor.

Netanyahu’nun hükümeti kurması için tanınan süre bu gece yarısında sona erecek ancak Netanyahu’nun Liberman’ı koalisyona katılmaya henüz ikna edememiş olması sebebiyle İsrail siyasetindeki belirsizlik devam ediyor.

Parlamento, Netanyahu’nun partisi Likud tarafından meclisin feshedilmesi için hazırlanan ve kabul edilmesi durumunda erken seçim yolunu açan yasa tasarısını görüşmek amacıyla toplandı.

Söz konusu tasarıya ilişkin görüşmelere az sayıda milletvekili katıldı. Eski Savunma Bakanı Liberman ve Başbakan Netanyahu’nun Mecliste gözükmemesi dikkat çekti.

“LİBERMAN’IN AMACI NETANYAHU’YU SAF DIŞI BIRAKMAK”

Netanyahu için tanınan süre daralıyor. Başbakanın partisi Likud’dan ismi açıklanmayan bir yetkili, Liberman’ı koalisyon hükümetinin kurulamaması nedeniyle suçladı.

Söz konusu yetkili, Liberman’ın Netanyahu’nun yerinde gözü olduğunu iddia etti ve şunları söyledi:

Liberman'ın amacı Netanyahu'yu saf dışı bırakmak. Birkaç sandalye ve güç hırsı nedeniyle Liberman ülkeyi seçime götürüyor.

Liberman’ın partisi İsrail Evimiz milletvekili Odef Forer ise Birleşik Tevrat Partisi ve Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas Partisi’nin tutumları nedeniyle koalisyon hükümetinin kurulamadığını iddia etti.

Forer, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Likud'a tavsiyem, bize değil Ultra-Ortodoks partilere baskı yapması.” ifadesini kullandı.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Netanyahu sessizliğini korumaya devam ederken, İsrail basını da hükümetin kurulamaması halinde Meclisin feshini öngören yasa tasarısının parlamentoda ikinci ve üçüncü oylamasının gece geç saatlerde gerçekleşebileceğini yazdı.

Netanyahu’nun koalisyon hükümetini kuramaması ve Meclisi fesheden yasa tasarısının ikinci ile üçüncü oylamada kabul edilmesi durumunda ülkede erken seçime gidilecek.

Söz konusu yasa tasarısı, pazartesi günü Likud tarafından Meclise sunulmuş, Liberman’ın partisinin desteği ile ilk oylamadan geçmişti.

Yorumlar (0)