İsrail Sağlık Bakanlığı duyurdu: Pfizer/BioNTech aşısında korkutan detay

İsrail Sağlık Bakanlığı, Pfizer/BioNTech firmalarının geliştirdiği COVID-19 aşısı ile özellikle genç erkeklerde görülen kalp iltihaplanması arasında ilişki olabileceğini bildirdi.

DÜNYA 02.06.2021, 23:11 03.06.2021, 17:51
İsrail Sağlık Bakanlığı duyurdu: Pfizer/BioNTech aşısında korkutan detay

ABD'li Pfizer ve Alman BioNTech ilaç firmalarının geliştirdiği COVID-19 (yeni tip koronavirüs) aşısı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama İsrail’den geldi.

Bakanlık doğruladı

İsrail Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan yetkililer, Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının ikinci dozunu yaptıran genç erkeklerde kalp iltihaplanması (miyokardit) tespit edildiğini doğruladı ve aşı ile miyokardit arasında bir ilişki olabileceğini dile getirdi.

Ülkede 5 milyondan fazla kişinin koronavirüs aşısı yaptırdığının ve ülke çapında vaka sayılarının çok ciddi bir oranda düştüğünün altını çizen yetkililer, bir araştırma gerçekleştirerek bunu kamuoyu ile paylaştı.

İsrailli yetkililer özellikle 16-19 yaş grubundaki erkeklerde bu hastalığın daha sık görüldüğünü açıklarken, yüzde 95’lik bir kısmının hastalığı hafif atlattığını da dile getirdi.

İkinci dozun ardından artıyor

İsrailli sağlık yetkilileri, “Aralık 2020 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında ülkede 275 miyokardit vakası tespit edildi. Bunların 148’i aşı yaptırdıktan bir ay sonra görüldü. 27’si ilk dozun ardından, 121’i ise ikinci dozun ardından ortaya çıktı. Her iki kategoride de kalpte iltihaplanması meydana gelenlerin yarısının kronik bir hastalığı veyahut daha evvelden doğrulanmış bir sağlık problemi olduğu belirlendi.” açıklamasında bulundu.

Pfizer: İlişki söz konusu değil

Pfizer, İsrail’den gelen bu açıklamaya, “Araştırmalarımızda bu hastalar ile aşı arasında direkt bir bağlantı söz konusu değil. Miyokardit, viral enfeksiyondan da meydana gelebiliyor ve Covid-19 enfeksiyonu da buna sebep olabiliyor.” dedi.

BioNTech: Araştırıyoruz

Türk asıllı Alman bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurduğu BioNTech ise dünya genelinde 300 milyon dozdan fazla aşı kullanıldığını ve bu aşının yararlarının risklerinden çok daha fazla olduğunu açıkladı. Firma tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “Dikkatli incelemeler sürüyor ve henüz bir sonuca varılmadı. Miyokardit vakaları firma ve yetkili merciler tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)