İsrail'in ay planı rafa kalktı

SpaceIL" adlı özel şirket, Ay'a insansız uzay aracı indirme girişiminin başarısız olmasından sonra planlarını rafa kaldırdığını açıkladı.

DÜNYA 26.06.2019, 00:06 26.06.2019, 00:23
İsrail'in ay planı rafa kalktı

İsrailli "SpaceIL" şirketi, bu yıl başında Ay'a insansız uzay aracı indirme projesinin başarısız olmasından sonra, yeni bir deneme yapmayacağını söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, 11 Nisan'da Ay yüzeyine inerken parçalanan "Beresheet" uzay aracıyla yapılan denemenin başarısız olmasının ardından yeni bir Ay görevi planlanmadığı belirtildi.

"AY, YETERİNCE BÜYÜK BİR MEYDAN OKUMA DEĞİL"

Hedefini gerçekleştiremeyen Ay görevinin "yine de istisnai bir başarı" diye anıldığı açıklamada, "Ay'a yeni bir yolculuk yapmak bizim için yeterince büyük bir meydan okuma değil." ifadeleri kullanıldı.

SpaceIL'in Beresheet uzay aracıyla yaptığı deneme, "tamamıyla bir özel şirket tarafından yürütülen ilk Ay görevi" ifadesiyle kamuoyuna tanıtılmıştı.

24 ŞUBAT'TA FIRLATILMIŞTI

SpaceIL'in Beresheet uzay aracı, 24 Şubat'ta Falcon 9 roketiyle Florida'da Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, fırlatışı, Tel Aviv yakınında Yehud'daki kontrol merkezinde izlemişti. Netanyahu, bunun "İsrail ve teknolojisi için çok büyük bir adım olduğu" demişti.

11 NİSAN'DA AY YÜZEYİNE İNERKEN PARÇALANMIŞTI

Robotik uzay aracı, 11 Nisan'da Ay yüzeyine inişi esnasında yüzeye çakılarak parçalanmıştı.

2011 yılında İsrail'de kurulan SpaceIL, Google'ın Ay'a inecek uzay araçları üretmek isteyen özel şirketleri teşvik etmek isteyen "Lunar X" proje yarışmasından kazandığı 20 milyon dolar fonla projenin başlangıç finansmanını sağlamıştı.

Yorumlar (0)