İsrail dostu ülkeden İsrail'i şok eden karar!

İsrail dostu olan Kanada'nın Federal Mahkemesinden çıkan karar İsrail'i şok edecek!

DÜNYA 31.07.2019, 09:03
İsrail dostu ülkeden İsrail'i şok eden karar!

İsrail dostu olan Kanada'nın Federal Mahkemesi, İsrail'i üzecek bir karara imza attı. Mahkeme; İsrail’in, Kanada piyasasında satmak istediği ancak Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen şarapların, yasal olarak 'İsrail'de üretildi' ibaresi ile etiketlenemeyeceğine karar verdi. Bu karar, Batı Şeria'nın İsrail toprakları olmadığını kabul ettiği anlamına geliyor.

Kanada Federal Mahkemesi, İsrail’in Kanada’da piyasaya sunmak istediği şaraplarla ilgili beklenenin tersi bir karar aldı.

Kanada'nın başkenti Ottawa’daki Kanada Federal Mahkemesinin dün akşam saatlerinde sonuçlanan oturumunda, duruşma hakimi Anne L. Mactavish, İsrail’in, Kanada piyasasında satmak istediği fakat Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen şarapların, yasal olarak 'Made in Israel' (İsrail'de üretildi) ibaresi ile etiketlenemeyeceğine hükmetti.

Davayı açan kişi, İsrail karşıtı bir Yahudi!

Kanada Federal Mahkemesindeki davayı açan kişi ise, Kanada'da yaşayan ve İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren Kanadalı bir Yahudi olan Dr. David Kattenburg.

Kendisini Yahudi Soykırımı'ndan (Holocaust) kurtulan biri olarak tarif eden Dr. David Kattenburg’un davasına, Kanada’da faaliyet gösteren Independent Jewish Voices Canada (IJVC) (Kanadalı Bağımsız Yahudilerin Sesi) isimli Yahudi kuruluşu da destek verdi. Açılan davada, İsrail yanlısı faaliyetleri ile bilinen B’nai Brith isimli örgütün Kanada birimi ise karşı savunma yaptı.

Hakim Anne L. Mactavish: Kanada’nın kararı hatalıydı!

Kanada Federal Mahkemesi Hakimi Anne L. Mactavish, davanın karar duruşmasında yaptığı açıklama ile davanın karşı savunmasını yapan İsrail yanlısı faaliyet yürüten B'nai Brith isimli örgüt üyelerini şok etti. Kanada Federal Mahkemesi Hakimi Anne L. Mactavish, Batı Şeria’nın İsrail’in işgal ettiği Filistin toprakları olduğunu ve buradaki insanları ‘İsrailliler’ olarak kabul eden daha önceki Kanada resmi kararlarının da aslında bir hata olduğunu kaydetti.

"Made in Israel" sahte ve aldatıcı!

Kanada Federal Mahkemesi Hakimi Anne L. Mactavish ayrıca, Batı Şeria yerleşim yerlerinde üretilen ürünleri etiketlemenin mahkemeye bağlı olmadığını ve bu görevin Kanada Gıda Teftiş Dairesine bırakılması gerektiğini de kaydetti. Kanada Federal Mahkemesi Hakimi Anne L. Mactavish, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen "Made in Israel" etiketli şarapları "sahte ve aldatıcı" olarak nitelendirdi.

Kanada Federal Mahkemesi Hakimi Anne L. Mactavish, karar metninde şunları kaydetti:

"Orta Doğu politikalarının zorluğunun yanı sıra İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerinin varlığı bu konuda derinlemesine hissedilen hassas siyasi meselelere yol açıyor. İnsanların politik görüşlerini ifade etmelerinin barışçıl bir yolu da satın alma kararlarıdır. Görüşlerini bu şekilde ifade edebilmek için tüketicilere, söz konusu ürünlerin kaynağına ilişkin doğru bilgiler verilmesi gerekiyor.

Kanada federal mevzuatı, -şaraplar dâhil- Kanada'da satılan gıda ürünlerinin doğru, aldatıcı ve yanıltıcı olmayan menşei ülke etiketleri taşımasını gerektirir. Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde üretilen şarapları 'İsrail Ürünleri' (Made in Israel) olarak nitelendirmek mümkün değildir. Bu etiketler bu nedenle yanlış, yanıltıcı ve aldatıcıdır.’’

Yorumlar (0)