İspanya seçimleri sonuçlandı: Aşırı sağ yükseldi

İspanya'da dün yapılan seçimlerin sonuçları belli oldu.

DÜNYA 11.11.2019, 10:23 11.11.2019, 10:24
İspanya seçimleri sonuçlandı: Aşırı sağ yükseldi

İspanya, 10 Kasım Pazar günü 4 yılda 4. kez olmak üzere sandığa gitti. Nisan ayında sandıktan çıkan sonucun bir benzerinin yaşandığı İspanya'da yine hiçbir parti tek başına çoğunluğu sağlayamadı.

İspanya İçişleri Bakanlığı, 10 Kasım'daki seçimlerde 37 milyon İspanyol'un oy kullanabilir durumda olduğunu, bu sayının %69.91'inin oy kullandığını açıkladı. Oy kullanım yüzdesi Nisan ayında %71.76'ydı.

Sosyalistler yine çoğunluğu elde edemedi


PSOE lideri Pedro Sanchez

28 Nisan'da sandıktan birinci parti olarak çıkan Sosyalistler, yine ilk sırayı elde etmeyi başardı; ancak Nisan ayında İspanya Parlamentosu'ndaki 350 koltuğun 123'ünü kazanan Sosyalistler, bu sefer 3 koltuk kaybederek 120 vekile sahip oldu. Sosyalist Parti'nin (PSOE) lideri ve geçici Başbakan Pedro Sanchez, bu sefer bir hükümet kurmakta oldukça kararlı olduğunu dile getirdi. Sanchez, "Artık ne olursa olsun progresif bir hükümet kuracağız" dedi. Sanchez, hükümet kurma çabası için tüm partilere seslendi ancak "birlikte yaşamayı reddeden veya nefret tohumları eken" partileri bu çağrının dışında tuttu.

Halk Partisi 22 koltuk kazandı


PP lideri Pablo Casado

Muhafazakar olmasıyla bilinen Halk Partisi (PP), Nisan ayında kazandığı 66 koltuk sayısını 88'e yükselterek öne çıktı. PP lideri Pablo Casado, partisinin zaferini kutladı ve Sanchez'in partisi PSOE'nin "gecenin büyük kaybedeni" olduğunu öne sürdü. Casado, partisinin ve PSOE'nin "uyumsuz çıkarları" olduğunu söyledi ancak bir koalisyon kurulmasına karşı olmadığını, "topun Sanchez'de olduğunu" söyleyerek koalisyona yeşil ışık yaktı.

Asıl yükselen aşırı sağ oldu


Vox lideri Santiago Abascal

Aşırı sağcı Vox partisi, Nisan'da elde ettiği 24 koltuğu oldukça artırarak 52 koltukla parlamentodaki üçüncü parti olmaya hak kazandı. Vox, Nisan ayı sonuçlarıyla 40 yıldan uzun süredir İspanya'da parlamentoya giren ilk aşırı sağcı parti olmuştu. Vox lideri Santiago Abascal, partisinin seçim sonucunu "İspanya siyasetinin en büyük başarısı" olarak niteledi. Abascal, "Sadece 11 ay önce İspanya'daki bölgesel meclislerde bile yoktuk. Bugün ise oylarını ve koltuk sayısını en çok artıran parti olmakla birlikte İspanya'daki en büyük üçüncü parti olduk" diyerek ülkesindeki "progresif diktatörlük" ile mücadele edeceğini söyledi.

Komünistler ve merkez sağ kaybetti

Ülkedeki daha küçük partiler olan komünist Podemos ve merkez sağ Ciudadanos, sırasıyla 42 sandalyeden 35'e ve 57 sandalyeden 10'a düşerek büyük kayıplar yaşadı. Ciudadanos lideri Albert Rivera, sadece 10 vekil elde etmeleri durumunun "herhangi bir mazereti" olmadığını ve partisinin önündeki adımlara bakacağını söyledi.

Katalonya sorunu çözüm bekliyor

Seçim kampanyalarının büyük çoğunluğu, tartışmalı bölge olan Katalonya üzerinde odaklanmıştı. Vox lideri Abascal, seçimden önce Katalonya krizine "kesin çözüm önerileri" getireceğini, bunlar arasında Katalonya'nın otonom durumunun kaldırılmasını da belirtmişti. Uzun süredir sivil mücadelelere sahne olan Katalonya'daki durumun bir süre daha yatışmayacağı düşünülüyor.

İspanya, 2015'ten beri büyük partilerin yavaş yavaş erimesine sahne oluyor. PP ve PSOE gibi büyük partiler, yeni kurulan küçük partilere devamlı oy kaybediyor; bu durum da ülkede bir çoğunluk iktidarının kurulmasına engel oluyor.

Yorumlar (0)