İspanya'da bağımsızlık rüzgarı dinmiyor!

Katalonya'da ayrılıkçı üç siyasi parti, bağımsızlık yanlısı girişimlerini sürdürüyor.

DÜNYA 22.10.2019, 18:16
İspanya'da bağımsızlık rüzgarı dinmiyor!

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki ayrılıkçı siyasi partiler, gerek merkezi hükümetin gerekse Anayasa Mahkemesi ile Yüksek Mahkemenin engellemelerine rağmen bağımsızlık yanlısı girişimlerini sürdürüyor.

Katalonya özerk hükümetindeki Katalonya için Birlik (JxCat) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partileriyle onlara dışarıdan destek veren Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisi, yeni bir girişimde bulundu.

Bu üç siyasi parti, Yüksek Mahkeme'nin 9 Katalan siyasetçi hakkında verdiği mahkumiyet kararının kınanması, tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması ve "kendi geleceğine karar verme hakkı" olarak adlandırılan bağımsızlık referandumu isteğinin yinelendiği bir karar metnini Katalan parlamentosuna iletti.

Karar teklifinde, Yüksek Mahkemenin kararının "Sadece Katalonya için değil İspanyol devletinin genelinde haklar ve özgürlükler konusunda derin bir gerileme olduğunun göstergesi" anlamına geldiği iddia edildi.

Ayrıca, son günlerde Katalonya'nın önemli kentlerinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 600 kişinin yaralandığı gösteriler için "demokratik istisnai durum" ifadesi kullanılan karar metninde, bu eylemlere "mahkeme kararının ve Anayasa Mahkemesi tarafından uygulanan Katalan parlamentosunu sansürleme çalışmalarının" yol açtığı öne sürüldü.

Katalonya'daki süreç

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde, Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan etmesine karşın 1 Ekim 2017'de yapılan bağımsızlık referandumunu düzenlemekle suçlanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri, "anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak", "kanunun uygulanmasına engel olmak", "devlet kurumlarına itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak" suçlarından 7 ila 25 yıl hapis cezası talebiyle yargılanmıştı.

Yüksek Mahkeme, 14 Ekim'de 12 Katalan siyasetçiden tutuklu yargılanan 9'unu 9 ila 13 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Hapis cezası kararı sonrası hafta boyunca başta Barselona olmak üzere Katalonya bölgesindeki kentlerde kitlesel protestolar gerçeleştirildi.

Katalonya'daki eylemlerde 288'i polis yaklaşık 600 kişi yaralandı, 199 kişi gözaltına alındı. Çıkan olaylarda sadece Barselona'daki zararın 2,7 milyon avroyu bulduğu aktarıldı.

9. gününü geride bırakan gösterilerde şiddet eylemleri son iki gün azaldı.

Bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium Cultural adlı STK'lar 26 Ekim Cumartesi Barselona'da büyük bir gösteri yapılması çağrısını yaptı.

Yorumlar (0)