İspanya'da 54 yıllık gizli servislerle ilgili yasa değişiyor

İspanya’da ülkenin istihbarat biriminin Katalan siyasetçilerin telefonlarını, Pegasus casus yazılım programı ile takibe aldıkları ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine İspanya Başbakanı Sanchez, 1968 senesinden bugüne kadar yürürlükte olan gizli servisler ile ilgili yasada bir reform yapacaklarını duyurdu.

DÜNYA 27.05.2022, 11:38
İspanya'da 54 yıllık gizli servislerle ilgili yasa değişiyor

Pegasus casus yazılım programı ile İspanya’da bazı Katalan siyasetçilere ait telefonların takip edildiğinin ortaya çıkmasından sonra, 1968'den bugüne kadar yürürlükteki gizli servisler ile ilgili olan yasada reform yapılacağı açıklandı.

Pegasus skandalı, gizli servislerde reforma neden oldu

Başbakan Pedro Sanchez, Pegasus skandalı ile ilişkili siyasi tartışmalarda, İspanya hükümetine dışarıdan destek olan Bask ve Katalan siyasi partilerin baskıları sonucunda meclis genel kurulunda düzenlenen özel oturumda açıklama yaptı.

Sanchez, açıklamasında devlet sırları ile Ulusal İstihbarat Merkezi'nin (CNI) yönetmeliğine ilişkin yasal düzenleme yapacaklarını duyurdu.

"Gizli servislerin bünyesinde kontrol ile haklara saygının güvencelerini daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini" söyleyen Sanchez, ana muhalefette yer alan sağ görüşlü Halk Partisi'ni ise "ülkeyi yalnızca kendilerinin yönetme hakkı bulunduğunu düşünmek ve demokratik yolsuzluğun da örneği olmakla" suçladı.

Sanchez, bir taşla iki kuş vurmak istiyor!

Pegasus skandalı şu ana kadar, Katalonya özerk hükümetiyle İspanya'daki merkezi hükümet arasında kurulan "diyalog masası" görüşmelerinin sonlanmasına ve CNI Başkanı Paz Esteban'ın ise görevinden alınmasına neden olmuştu.

İspanyol basını, Başbakan Sanchez'in 54 senedir yürürlükte olan gizli servisler ile ilgili yasayı değiştirme vaadi ile Katalonya'da ayrılıkçı siyasi partilerle yaşanan krizide kapatmayı hedeflediğini yazdı.

Katalonya: "Ülkede korkutan zehirli bir vatanseverlik söz konusu."

Katalonya'daki özerk hükümetin ortaklarından olan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin sözcüsü Gabriel Rufian de söz konusu olan dinleme skandalları ile ilgili, "İspanya'da adeta kapalı bir rejim olduğunun kokusu yayılıyor ve ülkede korkutan zehirli bir vatanseverlik söz konusu." ifadelerini kullandı.

Pegasus ile 30’dan fazla Katalan siyasetçi takip edilmiş

Nisan ayı ortalarında, İsrail kökenli olan siber güvenlik şirketi NSO Grup’un geliştirdiği "Pegasus" casus yazılımı ile CNI tarafından 30'dan fazla Katalan siyasetçiyle düşünce önderlerinin telefonlarının takip edilmiş olduğu ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)