İran’dan merakla beklenen Ayasofya açıklaması geldi

Ayasofya'nın ibadete açılmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Ayasofya'nın Türkiye'nin iç meselesi olduğunu, Türkiye'nin ulusal egemenliği çerçevesinde değerlendirilecek bir konu olduğunu vurguladı.

DÜNYA 13.07.2020, 15:42
İran’dan merakla beklenen Ayasofya açıklaması geldi

UNESCO (BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), AB (Avrupa Birliği), ABD (Amerika Birleşik Devletleri), Fransa, Almanya, Yunanistan, GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Rus Ortodoks Kilisesi ve Vatikan’dan peş peşe gelen tepkilerin ardından görüşleri merak edilen İran’dan da açıklama geldi.

Ayasofya'nın ibadete açılması kararından büyük mutluluk duyduklarını belirten İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, “Türkiye halkının ve Müslümanların memnuniyetle karşıladığı Ayasofya'nın cami statüsüne yeniden kavuşması ve ibadete açılması kararından biz de büyük mutluluk duyduk." dedi.

Ayasofya’nın müze statüsünün Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yeniden ibadete açılmasına yönelik bazı ülkelerden gelen tepkileri de eleştiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Ayasofya'nın durumuyla ilgili kararın Türkiye'nin iç meselesi olduğunun altını çizerek, Ayasofya’nın, Türkiye'nin ulusal egemenliği çerçevesinde değerlendirilecek bir konu olduğunu vurguladı.

Ayasofya'nın müze olmasını sağlayan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmesi ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak ibadete açılması Suudi Arabistan ve Mısır'da da rahatsızlığa neden olmuş ancak Riyad ve Kahire açıklama yapmak yerine basın ve ileri gelenleri konuşturarak tepkilerini dolaylı yönden dile getirmişlerdi.

Karara Türkiye'den ise HDP parti olarak sert tepki göstermiş, CHP'den ise bazı milletvekilleri rahatsızlıklarını sosyal medya paylaşımlarıyla ortaya koymuşlardı.

Yorumlar (0)