İran sert çıktı! Kırmızı çizgimiz...

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Vaizi, savunma yapılarının 'kırmızı çizgileri' olduğunu ve bu konuda müzakere etmeyeceklerini bildirdi.

DÜNYA 17.07.2019, 15:09
İran sert çıktı! Kırmızı çizgimiz...

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "İranlılar füze programlarıyla ilgili müzakere yapmaya hazır." ifadesine yanıt veren Vaizi, "Savunma yapımız kırmızı çizgimizdir. Daha önce defalarca bu konuda müzakere etmeyeceğimizi söyledik." dedi. 

Vaizi, Washington yönetiminden bugüne kadar birçok defa çelişkili açıklamalar geldiğini ancak Donald Trump hükümeti döneminde bu durumun zirveye çıktığını kaydetti. Vaizi, yaptırımlardan vazgeçmesi halinde ABD için 5+1 konseptinde bir fırsatın mümkün olduğunu belirtti. 

Ne olmuştu?

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün Batı medyasına bir mülakat vermişti. Zarif, balistik füze programının da müzakere edilip edilemeyeceğine ilişkin soruya, "Hazır olduğumuz konudan başlayalım, balistik füze konusunu tartışma ihtiyacı duyarsak ne yapabileceğimize bakalım ancak ABD füzeler hakkında konuşmak istiyorsa önce bölgedeki bazı ülkelere füze dahil çeşitli silahlar satmayı durdursun." karşılığını vermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün Beyaz Saray'da düzenlenen kabine toplantısında, "İranlılar ilk kez füze programlarıyla ilgili olarak müzakere yapmaya hazır olduklarını söylediler." demişti. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in balistik füze programına ilişkin yaptığı açıklamaların müzakereye hazırlık anlamına gelmediğini belirtmişti. 

Yorumlar (0)