Erbil'de Türk diplomatlara silahlı saldırı!

Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarının olduğu restorana silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sırasında bir Türk diplomat şehit oldu.

DÜNYA 17.07.2019, 15:16 17.07.2019, 19:23
Erbil'de Türk diplomatlara silahlı saldırı!

Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde Türk konsolosluk çalışanlarının da bulunduğu bir restorana silahlı saldırı gerçekleştirildi. 

Saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit olduğu, 2 Türk diplomatın da ağır yaralandığı bildirildi. 

Türk heyetin bölgedeki bir ismin cenazesine katıldığı, cenaze dönüşünde de restorana geçtiği öğrenildi. 

Restorana sivil kıyafetlerle gelen terörist, üzerindeki susturucu takılı çifte silahı çıkarıp masadaki isimleri hedef aldı. 

Yollar trafiğe kapatıldı 

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat'tan saldırı hakkında açıklama geldi. Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını ve detaylı açıklamanın yapılacağını bildirdi.

Erbil'den diğer kentlere giden tüm yollar, kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması amacıyla trafiğe katıldı. 

Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani Erbil'e dönüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani Fransa ve diğer yurt dışı temaslarını yarıda kesti. Neçirvan Barzani, Erbil'e dönerek saldırı hakkında bilgi edinecek.

IKBY Başbakanı seçilen Mesrur Barzani de saldırının gerçekleştiği sırada tebrikleri kabul etmek için Bağdat'ta bulunuyordu.

Bağdat'ta üst düzey temaslarını yarıda kesen Mesrur Barzani de Erbil'e dönüyor.

Irak'tan kınama

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, "Erbil'de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Saldırıda Irak vatandaşı bir kişinin yaşamını yitirdiği ve bir kişinin ise yaralandığı bilgisine yer veren sözcü Sahhaf, saldırıya ilişkin detayların ortaya çıkarılması için resmi taraflarla koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.

ABD'den kınama

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli bir diplomatın şehit edildiği silahlı saldırıyı sosyal medya hesabından yapılan açıklama ile kınadı. Açıklamada, "Erbil'deki menfur saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Başkonsolosluğu görevlisinin ailesi, yakınları ve meslektaşlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz." denildi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği de kınadı

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomatın şehit edildiği silahlı saldırıyı kınadı. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomata yönelik çirkin saldırıyı kınıyoruz. Türk diplomasi camiasına başsağlığı diliyoruz. Irak'taki yabancı diplomatların ve misyon temsilciliklerinin korunması için dayanışma içerisindeyiz." ifadeleri kullanıldı.

AB'den açıklama

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, AB Türkiye Delegasyonunun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Irak'ın Erbil kentinde Türk Konsolosluğunun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

Berger, "En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarımızla Türkiye'nin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yanında olduğumuzu ifade ederiz." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Gerekirse...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bağdat ve Erbil ile temas halinde olduklarını gerekirse heyet gönderileceğini açıkladı.

Dışişleri'nden açıklama geldi

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bir konsolosluk görevlisinin şehit edildiği bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz." 

Kalın: Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından Erbil'deki saldırıya ilişkin bir mesaj yayımladı.

Kalın, mesajında, "Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir." ifadelerine yer verdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan başsağlığı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Erbil'de diplomatlarımıza yönelik saldırıyı lanetliyor, hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Erbil'de diplomatlarımıza yönelik saldırıyı lanetliyor, hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması için ilgili makamlarımız çalışmalarını sürdürmektedir." dedi.

Erdoğan: Saldırının faillerinin bulunmaları için girişimlerimiz sürmektedir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişinin şehit olmasına ilişkin açıklamada bulundu. 

Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'ndan açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz." ifadelerini kullandı.

Saldırıdan sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradığını ve kendisinden bilgi aldığını belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: 

"Bazı bilgiler verdi Sayın Dışişleri Bakanı. Tabi faillerin yakalanması en büyük arzumuz. Gerek Bağdat gerek Erbil ile görüşmeler devam ediyor. Umarım önümüzdeki süreç içinde failler yakalanır. Biz önce şunu ifade etmek isteriz. Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz. Erbil ve Bağdat bu bağlamda gerekli özeni umuyorum göstereceklerdir. Faillerin bir an önce bulunması ve gerekli cezanın verilmesi konusunda çaba harcamalarını isteriz, bu da bizim en büyük dileğimizdir."

İşte saldırı sonrası gelen ilk görüntüler...

Yorumlar (0)