İran meydan okudu: Boğazı kapatabiliriz!

İran Dışişleri Bakanı Zarif, bir süredir gerilimin yüksek olduğu Hürmüz Boğazı’nı kapatabilecek güce sahip olduklarını ancak bunu istemediklerini bildirdi.

DÜNYA 18.07.2019, 14:15 18.07.2019, 14:20
İran meydan okudu: Boğazı kapatabiliriz!

Hürmüz Boğazı, petrol akışında oldukça kritik bir noktada yer alıyor. Buradan geçen tankerlerin saldırıya uğramasıyla gerilim sık sık yükseliyor. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’ten Hürmüz Boğazı'na ilişkin 'meydan okuyan' bir açıklama geldi.

Zarif, ABD’nin New York kentinde Bloomberg kanalına açıklamalarda bulundu. Hürmüz Boğazı'nı kapatabilecek güce sahip olduklarını vurgulayan Zarif, "Ancak bunu yapmayı kesinlikle istemiyoruz. Çünkü Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi bizi hayata bağlıyor." dedi.

Zarif, Hürmüz Boğazı’nda güvenliğin sağlanması gerektiğini belirterek, "Biz bunu gerçekleştirmekte önemli bir rol oynuyoruz ancak burası herkes için güvenli olmalı." ifadesini kullandı. 

"Tehlikeyi hissediyoruz"

Hürmüz Boğazı’nın çok kalabalık olduğunu, bu durumun da tehlike yarattığını kaydeden Zarif, bölge en son bu kadar kalabalık olduğunda, 1988 yılında ABD tarafından 290 yolcu taşıyan bir İran uçağının düşürüldüğünü anımsattı.

Zarif, "Tehlikeyi hissediyoruz ve bu yüzden tehlikeli bir gerginlikten kaçınmak istiyoruz, ancak ülkemizi korumayı da bırakamayız." diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl, dünyada denizyoluyla taşınan tüm hammadde ve petrolün üçte birinin Hürmüz Boğazı’ndan geçtiği biliniyor. 

Fakat mayıs ve haziran aylarında buradan geçen 6 tanker saldırıya uğradı. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler İran’ı bu saldırılardan sorumlu tutsa da Tahran bunu kabul etmiyor. 

Yorumlar (0)