İran'dan kripto para adımı

Kripto paralar üzerinden terör örgütlerine finansman sağlandığı ve organize suç örgütlerinin merkezisyetsiz kripto borsaları üzerinden kara para akladığı gerekçesiyle harekete geçen İran, kapsamlı bir yasa tasarısı hazırlıyor. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Dehkan, "Hazırlanan kapsamlı kripto para yasa tasarısı, oylanmak üzere Meclis'e gidecek." dedi.

DÜNYA 22.08.2023, 17:40 Hakan Öksüz
İran'dan kripto para adımı

Geleneksel finansal sisteme henüz entegre olmayan merkeziyetsiz kripto borsaları, dünya genelinde yıllardır süregelen bir tartışmanın ana aktörü oldu. Kripto paraların herhangi bir otoritenin izni gerekmeksizin dünyanın herhangi bir yerine dakikalar içinde transfer edilebilmesi, "kara para aklama" eleştirilerini de beraberinde getirdi.

"Kripto paralar üzerinden terör finanse ediliyor" eleştirisi

Geleneksel piyasa yapıcıları ve merkez bankaları, uyuşturucu ve silah satışı gibi yasal olmayan yollardan elde edilen gelirlerin, kripto paralar üzerinden aklandığını bildiriyor. İllegal yollardan kazanılan varlıkların "terörizmi finanse etmek" için de kullanılabildiği belirtiliyor. 

Muhammed Dehkan: "Hükümetin planı var"

Kripto paralarla ilgili adım atan ülkelerden biri de İran oldu. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Dehkan, konuya ilişkin kapsamlı bir yasa tasarısının hazırlandığını bildirdi. Tahran'daki "terörizmin finansmanı ve kara parayla mücadele" temalı toplantıda konuşan Muhammed Dehkan, hükümetin kripto paralar ile ilgili planının olduğunu söyledi.

Tasarı, oylanmak üzere Meclis'e gidecek

Kara para aklama ile mücadele ettiklerini vurgulayan Dehkan, "Maalesef kripto paralar, bu amaçla kullanılabiliyor. Üstelik bunu engelleyecek bir mekanizma da yok. İran'da buna ilişkin kapsamlı bir düzenleme yapılmadı. Önceki hükümet bir yönetmelik hazırladı ancak bunun eksik kaldığı görülüyor. Şimdi ise kapsamlı bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Bu kripto para yasa tasarısı, oylanmak üzere Meclis'e gidecek." dedi.

Yorumlar (0)