AB'den "kriptoya düzenleme" açıklaması: İşte yeni kurallar

AB Konseyi, kripto piyasası üzerinden yapılan şüpheli işlemlerin takibi için hazırlanan kuralların onaylandığını duyurdu. İşte yeni kurallar...

EKONOMİ 16.05.2023, 14:00 Hakan Öksüz
AB'den "kriptoya düzenleme" açıklaması: İşte yeni kurallar

Son yıllarda popüler hale gelen kripto piyasasında fiyat oynaklığının ve kar marjının yüksek olması, yatırımcıları çekiyor. Merkeziyetsiz bir yapıya sahip kriptoda dakikalar içinde uluslararası para transferleri yapılabiliyor. Geleneksel bankacılık sisteminin hantal ve denetlenebilir yapısından uzak olması ile güvenliği üst düzeye çıkaran blok zinciri ağı üzerine kurulması, kripto paraları cazip hale getiriyor. 

Kripto borsaları üzerinden kara para aklanıyor

Kripto teknolojinin sağladığı kolaylıklar, bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Piyasanın merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması, kripto borsaları üzerinden kara para aklamayı ve yasal olmayan yollardan elde edilen varlıkların transferini kolaylaştırıyor. 

Avrupa Birliği (AB), bu durumu engellemek için piyasada bazı regülasyonlar yapmak için hazırlık içinde. AB Konseyi, kara para aklamayı engellemek ve uyuşturucu ile silah satışı gibi bazı yasal olmayan yollardan elde edilen varlıkların, kripto paralar üzerinden transferini önlemek için kolları sıvadı.

Şüpheli işlemler denetlenecek

AB Konseyi, kripto para hareketlerinin takibi için hazırlanan ilk AB kurallarına onay verdi. Buna göre tıpı geleneksel bankacılık işlemlerinde olduğu gibi kripto transferleri de izlemeye alınacak. Şüpheli işlemler denetlenecek, gerekirse yaptırım uygulanacak. Böylece suç şebekelerinin, kripto paralar üzerinden alışveriş yapması engellenecek.

Resmi kurumlar, kullanıcıların bilgilerine erişebilecek

Kripto varlık transferleri de fon transferleriyle ilgili kurallar kapsamında değerlendirilecek. İşlem yapan kullanıcıların bilgileri, resmi kurumlar tarafından erişilebilir olacak. Şüpheli bir durumda kripto borsaları, işlemleri durduracak. AB'de kripto varlık hizmeti sunabilmek için ilgili kurumlardan lisans alınması gerekecek. Bu kurallar, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmiş olacak.

Yorumlar (0)