İran ABD'ye direnmek için petrol ihracatını azaltıyor

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesinin 2020 bütçesi teklifini Pazar günü parlamentoya sundu. Ruhani, petrol ihracatını azaltarak ABD yaptırımlarına direneceklerini açıkladı.

DÜNYA 08.12.2019, 11:56
İran ABD'ye direnmek için petrol ihracatını azaltıyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2020 yılı için hazırlanan ve 39 milyar dolarlık bütçe teklifini Pazar günü parlamentoya sundu. Ruhani, bütçede petrol ihracatına dayalı ekonomik atılımların azaltıldığını, başka alanlarda gelişim sağlanarak ABD'nin İran petrolüne uyguladığı yaptırımların etkilerinin hafifletileceğini açıkladı.


İran Parlamentosu

ABD'nin KOEP'ten çekilmesiyle ipler koptu

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini İran'la imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan (KOEP) çekerek anlaşma kapsamında kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe sokmuştu. Petrol ihracatları yaptırımlara maruz kalarak zayıflatılan İran ise anlaşma kapsamında yapmayacağını açıkladığı nükleer araştırma ve geliştirme eylemlerine yeniden başladığını açıklamıştı.

Mart 2020'de başlayacak

Cumhurbaşkanı Ruhani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Bu bütçe, petrole mümkün olduğunca az bağımlılık sayesinde yaptırımlara direnmek için yapıldı" ifadelerini kullandı. Ruhani, bütçenin 4,845 trilyon riyal (38.8 milyar dolar) olduğunu ve İran için 20 Mart 2020'de başlayacak yeni yılda yürürlüğe gireceğini açıkladı. İran, Celali takvimi kullanıyor ve Nevruz'la birlikte yeni yıla giriyor.

Yorumlar (0)