Irak'tan ABD planına karşı "dik durun" çağrısı!

Irak Meclis Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi, ABD'nin sözde barış planına karşı "kararlı duruş" çağrısında bulundu.

DÜNYA 29.01.2020, 10:36
Irak'tan ABD planına karşı "dik durun" çağrısı!

Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan el-Kaabi, Amerika Birleşik Devletleri'nin "Yüzyılın Anlaşması" ismini verdiği sözde barış planına karşı Müslüman ülkelere "kararlı duruş sergilemeleri" çağrısı yaptı. 

Yazılı açıklama yapan Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan el-Kaabi, "ABD Başkanı Donald Trump'ın şüpheli bir zamanda duyurduğu bu plan, bölgede yeni bir gerginliğe ve tüm barış emarelerinin yok olmasına neden olacaktır." cümlesini kullandı.

"ABD, Arapların birlik olmamasından yararlanıyor"

Sözde barış planının açıklandığı Beyaz Saray'daki dünkü toplantıya BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Umman'ın Washington büyükelçilerinin katılmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan el-Kaabi, açıklamasında, "ABD Başkanı Donald Trump, bölgeyi etkileyen konularda Arap hükümetlerinin zayıflığından ve Müslümanlar arasında bir birlik olmamasından yararlanıyor." ifadelerine yer verdi.

Müslüman ülkeler, Arap Birliği ve İTT'ye çağrı

Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan el-Kaabi, Müslüman ülkeler ile Arap Birliği ve İTT'yi (İslam İşbirliği Teşkilatı) söz konusu plana karşı kararlı ve ortak bir duruş sergilemeye, başkenti Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar bu plana karşı çıkmaya davet etti.

Irak Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan el-Kaabi ayrıca "Amerikan-Siyonist hareketlerine karşı durmamız gerektiği konusundaki kararlılığımızı yineliyoruz." ifadesini kullandı.

Donald Trump'ın sözde barış planı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Yorumlar (0)