Irak, Amerika'yı BM'ye şikayet etti!

Irak Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nin ülke topraklarındaki saldırılarına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet mektubu gönderdi.

DÜNYA 17.03.2020, 13:03
Irak, Amerika'yı BM'ye şikayet etti!

Irak yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'taki Haşdi Şabi güçlerine yönelik saldırılarını BM'ye (Birleşmiş Milletler) şikayet etti.

Yazılı açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, Irak Dışişleri Bakanlığının Amerika Birleşik Devletleri saldırılarına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) birer şikayet mektubu gönderdiğini bildirdi.

Irak'taki yabancı güçlerin Irak askerlerini eğitme, silahlandırma ve danışmanlık hizmeti verme görevi bulunduğunun altını çizen Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, "Mektupta, Irak topraklarında hükümetin onayı olmadan herhangi bir saldırı ya da askeri hareketliliğin provokasyon olduğunu belirttik." ifadelerini kullandı.

"ABD'nin saldırıları hem yasal değil, hem sorumsuzluk"

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin bu saldırılarının "sorumsuzluk" olduğunu ve yasal dayanağının bulunmadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri ordusuna ait uçaklar 13 Mart'ta Irak'ın Babil, Kerbela, Salahaddin, Enbar ve diğer bazı şehirlerinde İran'a yakın Şii milis gücü Haşdi Şabi birliklerine yönelik hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırılarda Ketaib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) ya da "Irak Hizbullah'ı" olarak bilinen grup da vurulmuştu.

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), söz konusu saldırının ardından Ketaib Hizbullah örgütüne ait silah depolarına hava saldırısı gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.

Ketaib Hizbullah ya da "Irak Hizbullah'ı" olarak bilinen İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin unsurlarından biri durumunda.

Yorumlar (0)