İpler gerildi: ABD'den Rusya'ya bir yaptırım daha

ABD'nin Alexei Navalny'nin zehirlenmesi konusunda Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bir yenisini daha dahil edilerek, ABD'den Rusya savunma sanayisine yapılan ihracatı durdurma kararı alındığı duyuruldu.

DÜNYA 03.03.2021, 00:33 03.03.2021, 15:30
İpler gerildi: ABD'den Rusya'ya bir yaptırım daha

Muhalif lider Alexei Navalny, zehirlenmesinin akabinde Almanya'da hastaneye nakledilmiş, tedavisi bitip ülkesine döndüğünde gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Meydana gelen olayın sonrasında Rusya'ya karşı ABD, 14 şirkete ve 7 üst düzey Rus yetkiliye yaptırım uygulama kararı vermişti.

İlk kararın akabinde ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ABD'nin Rusya'yı hedef alan bir dizi yeni yaptırım kararı aldığı belirtildi.

Rusya savunma sanayisine ambargo

Yeni yaptırımların Rusya'nın savunma sanayisini hedef aldığını dile getiren bakanlık, ABD'den Rusya'ya savunma sanayisinde ihracatın durdurma kararı alındığını dile getirdi.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, yeni yaptırımların en az bir sene boyunca yürürlükte kalacağı da eklendi.

Bazı sektörler muaf tutuldu

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bazı sektörlerin önümüzdeki 6 ay süresince yeni yaptırımlardan muaf tutulacağını belirtti.

Blinken, "Ticari uzay iş birliğini destekleyen ihracat, ancak 6 aylık bir geçiş döneminin sonrasında kısıtlanacak." dedi. ABD hükümetinin uzay iş birliğini desteklemek maksadıyla bazı istisnalar uygulanacağını vurgulayan Bakan Blinken, bahse konu istisnaların ne kadar süreceği hususundaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

ABD tarafından uygulanacak olan yaptırımlarının etkileyeceği tek sektör savunma sanayisi değil. Acil beşeri yardımlar haricinde Rusya'ya ilişkin dış yardım yasaları çerçevesindeki tüm programlarını durdurmasının yanı sıra ABD, herhangi bir devlet dairesi tarafından söz konusu ülkeye herhangi bir mali yardım ya da kredi sağlamayı da yasakladı.

Yorumlar (0)