İngiltere'den Wikileaks kurucusu Assange kararı!

İngiltere mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu J. Assange’ın ABD'ye iade edilmesi yönünde karar verdi.

DÜNYA 20.04.2022, 16:17 20.04.2022, 17:15
İngiltere'den Wikileaks kurucusu Assange kararı!

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ile ilgili İngiltere mahkemesinde görülen duruşmada karar verildi.

Assange, ABD’ye iade ediliyor

Başkent Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada İngiltere mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu J. Assange’ın ABD'ye iade edilmesi yönünde karar verdi. İade kararıyla dosya, İçişleri Bakanı Priti Patel’e gidecek.

Patel'in de iade kararına onay vermesi halinde Assange'ın avukatlarının itiraz edeceği düşünülüyor. Duruşma sürerken mahkeme önünde Assange'ın destekçileri gösteri düzenledi. Burada açıklama yapan İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn, Assange'ı serbest bırakması yönünde mahkemeye çağrı yaptı. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Wikileaks Genel Yayın Yönetmeni K. Hrafnsson, söz konusu hükmün ölüm cezasına eş olduğunu söyleyerek, "Şimdi Julian'ın yaşamı, Boris Johnson ve Priti Patel’in ellerinde. Doğru kararı vermeleri lazım. Doğru işi yaptıklarından emin olmalılar. Bir insanın yaşamını kurtarma, iadeyi durdurma ve basın özgürlüğüne yönelik bu saldırıya son verme yetkileri var" sözlerini kullandı.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz Aralık ayında WikiLeaks’in kurucusu Assange’ın akıl sağlığı hakkındaki endişeler sebebiyle ABD’ye iade edilmeyeceği konusundaki karara yönelik Washington’un temyiz başvurusunu kabul ettiğini açıklamıştı. 

Dava süreci

Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 2010 yılında, ABD'nin Afganistan ve Irak’ta işlediği suçları da delillendiren pek çok gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin iadesini talep ettiği ve casuslukla suçladığı Assange, hakkında cinsel taciz ve tecavüz suçlamalarıyla açılmış olan davalar ile ilgili İsveç'e iadesi gündemdeyken, 2012 yılının Haziran ayında Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, 11 Nisan 2019'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest kalma şartlarını ihlal etme suçundan" tutuklanarak Londra'daki cezaevine gönderilmişti. 

Mahkeme, bu suçtan dolayı Assange'ı 50 hafta boyunca hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını bitiren Assange'ın iade talebi kapsamında tutuklu kalması kararı verilmişti.

Duruşmalardan sonra 4 Ocak'ta, Assange'ın intihar ihtimalinin yüksek olduğunu ve ABD cezaevinde özel idari tedbirlere tabi tutulacağını, istihbarat topluluğunun özellikle kendisine düşman olması sebebiyle "gerçek bir tehlike altında" olması nedeniyle ABD'nin iade talebi reddedilmişti. Karara itiraz eden ABD, Assange'ın iadesini talep etmişti.

Temyizi kazanmak amacıyla ABD, WikiLeaks kurucusunun, cezasını ülkesi Avustralya'da çekebileceği ve yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Savunma ekibi CIA'in, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde Assange'ı, saklandığı esnada kaçırma ve öldürme planı hazırladığına yönelik haberleri kaynak göstererek can güvenliğine dikkat çekmişti.

Yorumlar (0)