İngiltere'den, WikiLeaks'in kurucusu Assange kararı

İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından, Julian Assange olarak bilinen WikiLeaks'in kurucusunun, ABD'ye iade edilmemesine ilişkin karara yönelik temyiz başvurusunun kabul edildiği açıklandı.

GÜNDEM 10.12.2021, 18:00 11.12.2021, 09:59
İngiltere'den, WikiLeaks'in kurucusu Assange kararı

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Julian Assange ismiyle tanınan WikiLeaks’in kurucusunun, akıl sağlığına yönelik endişeler sebebiyle ABD’ye iade edilmeyeceğine ilişkin kararla ilgili Washington’un temyiz talebini kabul etti.

Assange’ın avukatları itiraz edebilir

Mahkemenin söz konusu kararında, ABD'nin WikiLeaks kurucusu Assange'ın ultra güvenlikli cezaevlerinde tutulmayacağı, ceza alması halinde Avustralya vatandaşı olduğu için Avustralya’ya yollanacağı ve tutukluluk sürecinde psikolojik tedavi görebileceğine ilişkin teminatlarının yeterli olduğu kaydedildi.

Mahkeme, sanık avukatlarının söz konusu teminatların tersine döndürülebileceğine ilişkin savunmalarını reddetti. Assange'ın avukatlarının bu karara itiraz edeceği tahmin ediliyor.

175 yıl hapis cezası

ABD, Belmarsh Hapishanesi'nde hapis tutulan Assange'ı, casusluk ve bilgisayar korsanlığı dahil olmak üzere 18 suçtan yargılamak amacıyla İngiltere'den iadesini talep ediyor.

İade edilmesi halinde 175 seneye kadar hapis cezasına çarptırılabileceği aktarılan Assange'ın avukatları ve destekçileri, sanığın bu faaliyetlerinin gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirildiğini, suçlamalar kapsamında siyasi kaygı güdüldüğünü, sanığın zihin sağlığının tehlike altında olduğunu ve Amerika’daki hapishane şartlarının, İngiltere'nin insan haklarını ihlal ettiğini vurguluyor. Assange tarafından ortaya çıkarılan ve kamuoyuyla paylaşılan belgelerle ABD, Afganistan ve Irak’ta kendileri için çalışan personel ya da muhbirlerin yaşamını tehlikeye attığını iddia ederek yayıncılığın ya da gazeteciliğin suç işleme izni vermediğini öne sürüyor.

Assange'ın yayımladıkları raporlar sebebiyle basın örgütleri, sanığın yargılanmasının olumsuz bir örnek teşkil edeceğini belirterek, bu sürecin ardından herhangi bir gazetecinin ABD'de, casusluk ile yargılanabileceğine dikkat çekiyor.

Dava süreci

Assange tarafından kurulan WikiLeaks, 2010 yılında, ABD'nin Afganistan ve Irak’ta işlediği suçların da aralarında yer aldığı çok fazla sayıda belgeyi yayımlamıştı.

ABD tarafından casusluk suçuyla suçlanan ve iadesi talep edilen Assange, cinsel taciz ve tecavüz ve suçlamalarıyla da ayrıca açılan davalar kapsamında İsveç'e iadesinin konuşulduğu dönemde, 2012’nin Haziran ayında Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınma talep etmişti.

11 Nisan 2019 tarihinde Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılan Assange, ardından gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest kalma koşullarını ihlal" suçu dolayısıyla tutuklanarak Londra'da bulunan Belmarsh Hapishanesi'ne götürülmüştü.

Assange, bu suç sebebiyle mahkeme tarafından 50 haftalık hapis cezasına çarptırılmıştı. 50 haftalık cezasını tamamlayan Assange'ın, iade isteği kapsamında tutuklu halinin devam etmesine karar verilmişti.

Duruşmalardan sonra 4 Ocak tarihinde, sanık Assange'ın intihar tehlikesinin yüksek bir ihtimal olduğu ve ABD cezaevlerinde özel idari tedbirler uygulanacağı, bilhassa kendisine istihbarat topluluğunun düşman olması sebebiyle "risk altında" olması sebebiyle ABD'nin iade isteğine red cevabı verilmişti. Söz konusu karara itiraz eden ABD, Assange'ın iadesini talep etmişti.

Temyizi kazanabilmek adına ABD, Assange’ın ultra güvenlikli cezaevlerinde tutulmayacağı ve ülkesi Avustralya'da hapis cezasını çekebileceği sözünü vermişti.

Savunma tarafı ise Assange’ın, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gizlendiği esnada CIA tarafından kaçırılma ve öldürülme planı iddialarına ilişkin haberleri kaynak göstererek yaşam güvenliğine dikkat çekmişti.

Yorumlar (0)