İngiliz komutanlardan Prens Harry'e tepki: Aptal çocuk

İngiltere'de Prens Harry'nin askerlik anılarının paylaşıldığı kitaba ilişkin İran'dan sonra Prens'in Afganistan'da bulunan komutanlarından da eleştiriler geldi.

DÜNYA 19.01.2023, 10:22
İngiliz komutanlardan Prens Harry'e tepki: Aptal çocuk

İran'da "casusluk" ile suçlanan ülkenin eski Savunma Bakanı Yardımcısı Alireza Akbari, cumartesi günü idam edildi.

İngiliz-İran çifte vatandaşı olan Akbari için İngiltere hükümetinden sert tepkiler geldi.

İngiltere'ye İran'dan Prens Harry'li yanıt

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly, idam kararını kınadı ve bu duruma sessiz kalmayacaklarını kaydetti.

Cleverly'ye yanıt, İran'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kaani'den geldi.

Kanaani'nin attığı Farsça tweet, Bakanlığın. Resmi sosyal medya hesabı üzerinden İngilizce olarak paylaşıldı.

Yapılan paylaşımda, "İngiltere'nin İran'ın ulusal güvenliğine dahil olmaya çalışması, İran istihbarat ve yargısından kesin bir yanıt aldı. Kraliyet Ailesi'nin bir üyesinin masum 25 insanı öldürmesini satranç taşlarının kaldırılması olarak görerek, bununla ilgili herhangi bir pişmanlık duymadığını söyleyen İngiliz rejimi ile yaşanan savaş suçunu görmezden gelenler, başkalarına insan hakları vaazı verecek vaziyette değiller." şeklinde konuştu.

İngiliz komutanlar öfkeli: Kendini Tahran rejimi için yem ettin

Konuya dair açıklama gerçekleştiren İngiliz bir komutan, Prens Harry'nin "Tahran rejimi için kendisini yem ettiğini" ifade ederken, Afganistan'da görevli bir albaysa İran'ın açıklamaları için sorumluluk almasını söyledi.

"Harry, ne söylediğinin farkında olmayan aptal bir çocuktu"

İngiltere'nin eski Birinci Deniz Lordu Amiral Lord West, "Harry ne söylediğini bilmeyen aptal bir çocuktu ancak onun yaptıkları, İran'ın yaptıklarıyla eş değer görülemez." şeklinde konuştu.

İran'ın eline koz vermekle suçlandı

Afganistan'daki eski bir İngiliz askeri komutanı olan Albay Richard Kemp ise konuya dair şu ifadeleri kullandı:

"Harry, cani İran rejiminin propaganda makinesine prim vermesinin bütün sorumluluğunu üstüne almalı, Bütün düzgün insanlar İran'ın yalanlarını reddedecek olsa dahi, onların destekçilerinin çoğu, Prens Harry'nin yorumlarının istismar edilmesi ile güçlenecek."

Eski Kraliyet Donanması komutanı Tuğamiral Chris Parry de prensin etkili bir düzeyde kendisini Tahran rejimi için bir araç haline getirdiğini iddia ederek Kemp ile aynı fikirde olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"İranlılar, propaganda amaçlı onu kullanıyor. Prens Harry'nin saçma sözlerine karşın, savaşta muhariplerin yasal olarak öldürülmesiyle diktatörlük rejimince yapılan göstermelik yargılamalar ve siyasi cinayet arasında oldukça büyük farklar vardır."

Yorumlar (0)