İklim değişikliği nedeniyle Afrika’nın nadir buzulları da tehlike altında

Dünya Meteoroloji Örgütü yaptığı açıklamada, küresel çapta yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle Afrika'nın bünyesinde bulunan nadir buzulların eriyebileceği uyarısını yaptı.

DÜNYA 19.10.2021, 16:27
İklim değişikliği nedeniyle Afrika’nın nadir buzulları da tehlike altında

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreterliği görevini yürüten Prof. Petteri Taalas, Kenya’daki Kenya Dağı, Uganda'daki Rwenzori Dağları ve Tanzanya'daki Kilimanjaro Dağı’nda bulunan eşsiz buzullar erime tehlikesiyle karşı karşıya.

“2040 yılında Afrika’da buzul diye bir şey kalmayacak”

 Afrika ile özdeşleşen buzulların küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle büyük bir hızla eridiğini belirten Taalas, “Burada tespit ettiğimiz mevcut çekilmeler, küresel ortalamadan çok daha yüksek olduğunu tespit ettik. Aynı hızda devam ederse 2040 yılına kadar buzullar tamamen yok olacak” ifadelerini kullandı.  Ayrıca küresel ısınmanın kuraklık, doğal afetler, göç ve kıtlığa neden olduğuna vurgu yaparak, milyonlarca insanın büyük tehdit altında olduğunu belirtti.  

“Afrika için acil önlem şart”

Afrika Birliği Kırsal Kalkınma ve Tarım Komiserliği görevini yürüten Josefa Sacko da 2030 yılına kadar konuyla ilgili olarak önlem alınmazsa yaklaşık 118 milyon kişinin sel, kuraklık ve aşırı sıcak bir iklime maruz kalacağını öngördüklerini belirtti.

Açıklamada ayrıca, Etiyopya, Malavi, Sudan, Zimbabve, Mozambik, Kenya ve Somali’de 33 milyon kişinin gıda ihtiyacının acil seviyelerde olduğu ve yaşanan durumun her geçen gün daha da kötüleştiği bilgisine yer verildi.

Yorumlar (0)