Hollanda savunma sanayisinde Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı

Hollanda, Türkiye'ye yönelik uyguladığı bazı savunma sanayi teçhizatlarının ihracatı için uyguladığı ambargo kararını kaldırdığını bildirdi.

DÜNYA 18.07.2023, 17:25
Hollanda savunma sanayisinde Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı

Konuyla ilgili açıklama yapan Hollanda Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Ekonomi ve İklim İşleri Bakanlığı, savunma sanayi alanındaki teçhizatlarının ihracatına ilişkin Türkiye’ye uygulanan kısıtlama kararını kaldırdıklarını ortak bir metin yayımlayarak duyurdu.

Üç bakanlığın ortak olarak yayımladıkları metninde, Avrupa'da savunma işbirliğin alanında daha fazla yakınlaşmanın teşviki adına Hollanda devletinin silah ihracat kontrolleri ile ilgili aldığı tedbirler açıklandı.

"Avrupa'ya adil rekabet gerekiyor"

Hollanda devletinin Avrupa savunma iş birliğini güçlendirmek ayrıca Hollanda'nın bu projelere katılımını teşvik etmeyi amaçladığını aktaran metinde, bu kararın Avrupa'ya adil rekabet gerektirdiğine dikkat çekildi.

Metinde, Hollanda hükümetinin savunma sektörünün ekonomik olarak canlılığının ve yenilikçi gücünün büyük oranda ihracata bağlı olduğu ifade edildi ve sektöre ait cironun yarısından fazlasının (yüzde 54'ünün) ihracattan geldiği belirtildi.

‘‘Kısıtlama kararı derhal sona erecek’’

Bu bağlamda mevcut Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için geçerli olan savunma sanayi teçhizatlarının ihracatına yönelik uygulanan kısıtlama kararının da derhal sona ereceği belirtildi.

Yorumlar (0)