Hindistan, felakete doğru hızla ilerliyor: vaka sayılarında yeni rekor kırıldı 

Covid-19 salgını ile başa çıkamayan ülkeler arasında ilk sırada bulunan Hindistan, yine kendi rekorunu kırdı. Ülkede son 24 saatte 414 bin 188 vaka tespit edildi. 

DÜNYA 07.05.2021, 10:45 09.05.2021, 08:59
Hindistan, felakete doğru hızla ilerliyor: vaka sayılarında yeni rekor kırıldı 

Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre son 24 saatte ülkede 414 bin 188 vaka tespit edilirken 3 bin 915 kişi de vefat etti. Önceki gün de 412 bin 262 vaka bildiren ülke, üst üste 400 bin vaka değerini aştı.

Vaka sayısı konusunda her gün kendi rekorunu kıran Hindistan’da vaka sayıları düşürülemiyor. Salgının başlangıcından günümüze kadar Hindistan yönetimi toplam 21 milyon 491 bin 598 vaka bildirirken 234 bin 83 ölümü raporladı.



Salgından en fazla etkilenen ülke

Hindistan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şu anda salgından en çok etkilenen ülke konumunda. Ülkede hali hazırda 3 milyon 645 bin 164 hastanın tedavisi devam ederken pek çok ülkeden Hindistan’a maddi ve tıbbi destek sürüyor. Son olarak Microsoft ve Google, ülkeye yüklü miktarda bağış yaptı.

Almanya, ABD ve İngiltere başta olmak üzere onlarca ülke, Hindistan’a hem maddi yardımda bulunuyor hem de aşı ve tıbbi malzeme yardımında bulunuyor. Özellikle ABD’den gönderilen tıbbi ürünler, AstraZeneca aşısının üretimini hızlandıracak kapasitede. ABD Yeni Delhi Maslahatgüzarı, gelen ürünlerle birlikte yaklaşık 20 milyon aşının üretilebileceğini açıkladı.



Tam kapanma isteniyor

Ülkedeki sağlık çalışanları, tek çözümün tam kapanma olmasından yana. Hükümet görevlisi Doktor Randeep Guleria, geçen sene uygulanan “bazı bölgelerdeki tam kapanma” çözümünün bu sene de uygulanması taraftarı. Halk Sağlığı Vakfı Başkanı Srinath Reddy ise salgın seyrinin şehirden şehre değiştiğini ve her şehir için farklı bir stratejinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyor.



Aşılama sonuç vermiyor

Hindistan’da aşılama, 16 Ocak 2021’de başladı. Nüfusu yaklaşık bir buçuk milyar olan ülkede yalnızca 164 milyon 973 bin kişi aşı oldu. Ne yazık ki bu kadar aşılama, salgının seyrini değiştirmeye yetmedi. Aşı üretimi yapan dünyanın en büyük enstitülerinden Hindistan Serum Enstitüsü’nün yöneticisi, yabancı kaynaklara yaptığı açıklamada ülkede büyük oranda aşı sıkıntısının olduğunu ve bunun daha çok süreceğini ifade etti.

Uzmanlar, AstraZeneca aşısını üreten firmanın kendi ülkesi için talepleri karşılamak istemesinin yalnızca Hindistan’ı değil tüm ülkeleri etkileyeceğini düşünüyor. 

Yorumlar (0)