Hafter'in arkasındaki körfez ülkelerinden şimdi de Sisi'ye destek

Libya'da meşru yönetime karşı darbeci Hafter'e destek veren körfez ülkelerinden şimdi de ordusuna 'Hazır olun' talimatı veren Sisi'ye destek mesajı geldi.

DÜNYA 22.06.2020, 20:13
Hafter'in arkasındaki körfez ülkelerinden şimdi de Sisi'ye destek

BAE ve Suudi Arabistan yönetileri BM'nin yanında Arap Birliği ve Afrika Birliği gibi uluslararası ve bölgesel kuruluşların nezdindeki merşu olan Libya hükümetini düşürmek amacıyla bölgedeki darbeci Hafter'i paralı askerler ve silahlarla desteklediler.

Hafter'in kaybetmesiyle Sisi devreye girdi

Libya'da bölgeye istikrarsızlık ve kaos getirme çabaları ve hükümeti düşürme planlarını işletmeye çalışırken Hafter'in art arda bölgede mevzi kaybetmesinin ardından planları suya düşünce, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi devreye sokuldu.

Sisi, orduya herhangi bir olası operasyona karşı 'Hazır olun' mesajı Libya'nın meşru hükümeti tarafından bir savaş çağrısı olarak değerlendirildi ve basında da bu durum Mısır'ın Libya'da sona ermeyecek bir savaşa sürükleme senaryoları olarak değerlendirildi.

Hafter'e destek veren ülkelerden Sisi için de destek mesajları

Sisi'nin Sirte ve Cufra cephelerinin kırmızı çizgi olarak duyurduğu mesajı daha önce olduğu gibi Körfez ülkesi Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'den destek gördü.

BAE'nin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sisi'nin konuşmasının ardından yayınlanan destek mesajında, "BAE, istikrarı ve güvenliği sağlamak için yapacağı her türlü icraatlerinden ötürü Mısır'ın yanında yer almaktadır." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri'nden de konuya ilişkin gelen açıklamada, 'Mısır'ın güvenliği Suudların güvenliğidir' açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan'ın halkını ve sınırlarını korumak için Mısır'ın yanında olduğu ve ona destek verdiği" kaydedildi.

Bahreyn Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise, Sisi'nin açıklamalarının Mısır'ın güvenliğini hedef alan herkese açık bir mesaj olarak yorumlandı.

Sisi'nin mesajını Bahreyn'in takdirle karşıladığı vurgulanan açıklamada, Mısır'da istikrar ve güvenin inşa edilmesi için atılacak olan tüm adımlara destek verileceği kaydedildi.

Yorumlar (0)