Gerilim tırmanıyor... "Ateşle oynayan kendini yakar"

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, Tayvan hususunda yabancı müdahalenin asla kabul edilemeyeceği mesajını iletti. Şi, "Çin halkı ve hükümetinin Tayvan hususundaki tavrı tutarlıdır; toprak bütünlüğünü ve ulusal egemenliğini korumak, 1,4 milyarı aşkın Çinlinin ortak iradesidir. Halkın iradesi asla çiğnenemez. Ateşle oynayan her kimse kendisini yakar." dedi.

DÜNYA 28.07.2022, 22:37
Gerilim tırmanıyor... "Ateşle oynayan kendini yakar"

Ulusal medyada yer bulan haberlere göre, Şi, ülkesinin, Tayvan bağımsızlığına yönelik olarak hareketlere ve her ne olursa olsun her çeşit dış müdahaleye karşı çıkacağını kaydetti.

Şi: Ateşle oynayan kendisini yakar

Şi, "Çin halkı ve hükümetinin Tayvan hususundaki tavrı tutarlıdır; toprak bütünlüğünü ve ulusal egemenliğini korumak, 1,4 milyarı aşkın Çinlinin ortak iradesidir. Halkın iradesi asla çiğnenemez. Ateşle oynayan her kimse kendisini yakar." dedi.

Şi, ABD'ye 'yegane Çin' ilkesine ve iki ülke arasındaki diplomatik bağların temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerine, hem eylemde hem de sözde bağlı kalma çağrısı yaptı.

İki ülke ilişkilerini 'stratejik rekabet' kavramıyla nitelendirmenin ve Çin'i 'en büyük tehdit' ve 'en büyük rakip' olacak şekilde yorumlamanın, iki ülke ilişkilerini doğru anlamamak ve Çin'in kalkınmasını doğru okumamak manasına geleceğini kaydeden Şi, "Dünya halkları ABD ve Çin'den, dünya istikrarını ve barışını korumasını, global refahı ve kalkınmayı teşvik etmesini bekliyor. ABD ve Çin'in iki süper güç olarak sorumluluğu bu olmalıdır." dedi. 

ABD ve Çin'in; makro ekonomi politikasının eş güdümü, global tedarik ve sanayi zincirlerinin istikrarının tesisi ve global enerji ile gıda güvenliğinin koruma altına alınması gibi önemli hususlarda iletişimi devam ettirmesi gerektiğine işaret eden Şi, "Ekonomik ilişkileri koparmak ve tedarik zincirlerini kesmek gibi ekonominin yasalarına uymayan hareketler, ABD ekonomisini kuvvetlendirmeyeceği gibi dünya ekonomisini daha kırılgan duruma getirecektir." yorumunda bulundu.

İki ülke arasındaki tansiyon yüksek

Şi ve Biden'ın görüşmesi, ABD Temsilciler Meclisi'nden Başkan Nancy Pelosi'nin Çin ile egemenlik anlaşmazlığı içerisindeki Tayvan'ı ziyaret edeceğine ilişkin haberler sebebiyle tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştirildi.

Çin Savunma Bakanlığı, evvelki gün gerçekleştirdiği açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşmesi durumunda askeri karşılık verebileceğine yönelik uyarıda bulunmuş ve "Eğer Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse ordumuz boş durmayacak." sözlerini sarf etmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Sözcü Cao Licien de Pelosi'nin muhtemel ziyaretine ilişkin, "Her şeye hazırlıklıyız. ABD'liler ziyarette ısrarcı olursa kararlı ve güçlü tedbirler alırız." yorumunda bulunmuştu. 

Beyaz Saray'dan güvenlik yetkililerinin, ziyarete ilişkin kaygıları olduğu, uluslararası medyadaki haberlere yansımıştı. Biden, Pelosi'nin ziyaretine ilişkin, "Ordumuz, iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor." demişti. ABD ordusunun, Pelosi'nin ziyaret etmeye karar vermesi durumunda bölgedeki askeri hareketliliğini daha da artırmayı planladığı öne sürülmüştü.

Nisan 2022'de planlanan ziyaret iptal edilmişti

Pelosi'nin (82) geçtiğimiz nisan ayında Tayvan'a yapmayı programladığı ziyaret, koronavirüse yakalandığı gerekçesiyle gerçekleşmemişti. 

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o zamanlarda Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin 'yegane Çin' ilkesinin tanımladığı 'kırmızı çizginin geçilmesi' manasına geleceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Ziyaretin yapılması durumunda Pelosi, 25 senelik aranın ardından Ada'yı ziyarette bulunan ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha evvel, 1997 yılında Newt Gingrich, bahse konu görevi yürütürken ülkeyi ziyaret etmişti.


(Pelosi)

Yorumlar (0)