G20 ülkeleri, Afrika'ya daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaştı

G20 Liderler Zirvesi bugün itibari ile Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de başladı. Liderlerinin bir araya geldiği zirvede Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip G20 ülkelerinin Afrika Birliğine daimi üye statüsü verilmesi konusunda karara vardığını açıkladı.

DÜNYA 09.09.2023, 12:35 09.09.2023, 13:45
G20 ülkeleri, Afrika'ya daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaştı

Hindistan'ın ev sahipliğinde "Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek" ana teması ile bu sene 18'incisi gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi, Başbakan Modi'nin liderleri karşıladığı resmi tören ile başladı.

Modi, Afrika Birliği temsilcisini daimi üye olarak davet etti

Başkent Yeni Delhi'de gerçekleştirilen zirvenin açılış töreninde konuşma yapan Başbakan Modi, "Afrika Birliği temsilcisini G20 Liderler Zirvesi’nin daimi üyesi olarak yerini alması için davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Modi, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerden oluşan G20 üyelerinin Afrika Birliği’ne daimi üye statüsü verilmesi konusunda karar verdiklerini belirtti.

Modi, konuşmasının ardından Afrika Birliği Dönem Başkanı Azali Assoumani ile tokalaştı.

Afrika Birliği’nin zirvede yer alması destekleniyordu

Afrika Birliği’nin Avrupa Birliği’nden sonra G20'ye daimi üye olarak katılması ve bu kapsamda ikinci bölgesel blok olması yaygın destek görüyordu.

Hindistan’ın adı "Bharat" olarak değişti mi?

Hindistan’ın adının "India" yerine "Bharat" olarak değiştirilmesi konusunda tartışmalar devam ederken konuya ilişkin şaşırtıcı gelişme G20 zirvesinde yaşandı. Başbakan Modi'nin ülkesinin Sanskritçe ismi "Bharat" yazan tabelanın önünde konuşma yapması dikkatlerden kaçmadı.

Yorumlar (0)