Finlandiya’dan işsiz vatandaşlara 600 dolar

Vatandaşlık geliri, son zamanlarda kimi ülkelerde popülerlik kazanmaya başladı. Bu fikri savunanlar ile savunmayanlar arasında bir ayrılık söz konusu. Peki Finlandiya bu uygulamada neyi deneyimledi?

DÜNYA 05.05.2019, 16:31 06.05.2019, 09:35
Finlandiya’dan işsiz vatandaşlara 600 dolar

Aylık en az 600$ dolar almak hiç fena olmazdı değil mi?

Finlandiya, işsiz vatandaşları çalışmaya teşvik etmek için vatandaşlık geliri sağlıyor. Vatandaşlık geliri kavramı her ne kadar yeni olmasa da, geçtiğimiz yıllarda popülerlik kazanmaya başladı. Hükümet yetkilileri yoksullukla mücadele kapsamında büyüyen eşitsizliği ortadan kaldırmak, yoksul ailelere destek sağlamak ve makineleşme sonrası oluşan istihdam sıkıntısını çözmek adına ülke vatandaşlarına mali destek sağlıyor.

Mark Zuckerberg’ten onay!

Bunun yanı sıra, Bill Gross, Mark Zuckerberg gibi önde gelen liderler tarafından benzer fikirler de ortaya atılmaya devam ediyor. Hatta konuya ilişkin yürütülen planlamalar daha şimdiden Kanada, Uganda ve Kenya gibi ülkelerde uygulanmaya başladı bile.

Bu gibi uygulamaların sadece yoksulluğu ortadan kaldıracağı değil, aynı zamanda yetersiz yaşam koşullarına sahip insanların sağlık durumunu da olumlu yönde etkileyeceği, buna bağlı olarak sağlık harcamalarının azalacağı, yani uzun vadede mali açıdan karlı bir süreç yaşanacağı varsayılıyor.

Öte yandan, bazı araştırmacılar bunun çok pahalıya mal olacağını, pratik bir uygulama olmadığını ve insanları iş bulmak için teşvik etmeyeceğini savunuyor.

Peki nasıl olacak?

Ne aradığınıza bağlı.

Finli vatandaşlara 560-630 dolar arası vatandaşlık gelirinin sağlandığı iki yıllık uygulama kapsamında  sağlık ve yaşam gibi alanlarda olumlu gelişmeler yaşandı. Fakat çalışma statüsünde hiçbir gelişme olmadı.

İlk yılı tamamlanan projede vatandaşlık geliri alanlar ile almayanlar arasında iş bulma konusunda hiçbir fark yaşanmadı. Neden böyle olduğunu anlamak ve süreç kapsamında rol oynayan dinamikleri çözümlemek, 2020 yılında yürütülmesi planlanan diğer bir araştırmaya kaldı gibi görünüyor.

Zira hükümetin ‘katılımı artırma’ ve ‘işsiz vatandaşları çalışmaya teşvik etme’ amacı umulan cevabı alamadı.

Sağlık alanında olumlu gelişmeler yaşandı

Araştırmaya yönelik şu sözlere yer verildi: “Teste tabi tutulan grup sağlık, stres ve odaklanma gibi konularda  diğer vatandaşlara nazaran çok daha iyi gelişmeler gösterdi. Bununla birlikte, bu grup gelecekleri hususunda çok daha özgüvenli görünmekle beraber, toplumsal meselelere karşı çok daha duyarlı bir yaklaşım benimsedi.”

Bu alanlarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, araştırmanın sonuca bağlanması için daha fazlasına gerek duyulduğu aşikar. Benzeri uygulamalara zemin hazırlayan bu proje, en azından vatandaşlık gelirinin insan hayatını nasıl etkileyeceği hususunda ‘savuculara’ ve ‘eleştirenlere’ bir önizleme vermiş oldu.

Yorumlar (0)