Finlandiya ve İsveç'ten 'NATO' kararı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, iki ülkenin NATO'ya katılımlarının birlikte onaylanacağına inandıklarını kaydetti. Kristersson ve Marin, İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin birbirine bağlı olduğunun altını çizerek, NATO'ya katılım müracaatı sürecini birlikte başlattıkları gibi birlikte sonuçlandırmak istediklerini dile getirdi.

DÜNYA 02.02.2023, 21:56
Finlandiya ve İsveç'ten 'NATO' kararı

Kristersson ve Marin, İsveç'in başkenti Stockholm'de ortak basın toplantısında konuştu.



Marin: Türkiye ve Macaristan'ın onay vermesini bekliyoruz

Marin, NATO'ya katılım müracaatını İsveç ile birlikte gerçekleştirdiklerini ve süreci beraber tamamlamak istediklerini kaydederek, "Beraber çalışıyoruz. Bu hususta her gün çok yakın temastayız. Tabii ki hem Macaristan'ın hem de Türkiye'nin müracaatımızı bir an evvel onaylamasını bekliyoruz." dedi. 

Marin, Ukrayna-Rusya Savaşı sebebiyle kıtada güvenlik düzeninin kalıcı bir şekilde değiştiğine ve bu sebeple NATO'ya üye olmak istediklerine dikkat çekerek, şu sözleri sarf etti:

"İsveç ve Finlandiya'nın güvenliği birbirine bağlı. NATO'ya beraber katılmamız bütün ittifakın menfaatine. İspanya'da mutabakata varıldığı üzere Türkiye'nin ifade ettiği endişeleri masaya yatırdık. Bütün NATO üyesi devletlerin müracaatımızı yakın zamanda onaylayacağına ve Vilnius'taki zirvede İsveç ve Finlandiya'nın müttefik olacağına olan inancımız tam."



Marin: Finlandiya'da sandalyenizi dahi yakamazsınız

Dini hususlara saygının, Finlandiya yasalarında geçtiğini anımsatan Marin, şöyle devam etti:

"İncil ya da Kur'an-ı Kerim yakılmasına müsaade etmiyoruz. İnsanların istediği şeye inanma hürriyetini korumak istiyoruz. Ülkemizde halka açık mekanlarda ateş yakmaya dair birtakım yasalar da var. Halka açık olan noktalarda yalnızca kutsal kitap değil sandalyenizi dahi yakamazsınız. Bunu ülkemizde yapmayın."

Marin, İsveç'in NATO'ya üyeliğinin uzun vakit alması halinde ne olacağına dair soruya, "Durumun okuldaki yaramaz çocuk gibi sunulması tuhaf. İsveç de NATO mensubu olmak için istenenleri harfiyen yerine getiriyor. İsveç'in 'problem yaratan' olarak ortaya atıldığı bu atmosferi hiç sevmiyorum." cevabını verdi.



İsveç Başbakanı'ndan 'sakinlik' çağrısı

Kristersson ise Finlandiya ile çok yakın ilişkilere sahip olduklarının altını çizerek, NATO'ya katılım için yolculuğa beraber çıktıklarını ve beraber devam ettiklerini dile getirdi.

Kristersson, İsveç, Finlandiya ve Türkiye'nin imzaladığı 'Üçlü Muhtıra'yı hatırlatarak, "Kabinemizin bugünkü toplantısında hükümetin terörle mücadeleye dair kanun teklifini resmileştirdik. Tasarı, mart ayında İsveç Meclisi'ne sunulacak ve yeni terörle mücadele kanunları, 1 Haziran 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu, ülkemizin terörle mücadele hususundaki uzun vadeli taahhüdüne ilişkin önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.

Son dönemde ülkemiz ile yaşanan gerilime ve İsveç'te meydana gelen provokasyonlara da değinen İsveç Başbakanı, "Bu eylemlerin sebep olduğu düş kırıklığını anlıyor ve aynı duyguları paylaşıyoruz. Bütün İsveçlilere mesajım çok net; durumu sakinleştirelim ve gerçekten önemli olaya ve büyük resme, NATO'ya üye olarak ülkemizin ulusal güvenliğini artırmak için çalışalım." dedi.

Kristersson, İsveç'in 'Üçlü Muhtıra' çerçevesinde üstüne düşen her şeyi yapacağını belirtti. 

Yorumlar (0)